Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

Robni izvoz EU-a u veljači porastao, uvoz stagnirao

Ilustracija
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.04.2018.
u 14:24

EU je u veljači prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata izvezao robu u vrijednosti 149,2 milijarde eura, što je za 1,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Robni izvoz na razini Europske unije porastao je u veljači dok je uvoz gotovo stagnirao, te je trgovinska bilanca ponovo iskazala višak u razmjeni sa svijetom, pokazale su u petak prve procjene europskog statističkog ureda.

EU je u veljači prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata izvezao robu u vrijednosti 149,2 milijarde eura, što je za 1,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Vrijednost uvoza gotovo je stagnirala i iznosila je 145,9 milijardi eura.

To znači da je EU u veljači bilježio višak u bilanci robne razmjene sa svijetom od 3,3 milijarde eura, u odnosu na samo 200 milijuna eura viška u istom razdoblju prošle godine.

U siječnju bilanca je iskazala manjak od 20,3 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a porasla je u drugom ovogodišnjem mjesecu za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, na 277,4 milijarde eura.

U prva dva ovogodišnja mjeseca robni izvoz EU-a uvećan je četiri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 299,7 milijardi eura. Uvoz je uvećan 3,6 posto, na 316,8 milijardi eura.

Time je bilanca iskazala manjak u robnoj razmjeni EU28 sa svijetom od 17,1 milijardu eura. U istom razdoblju prošle godine manjak je iznosio 17,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a poskočila je u prva dva ovogodišnja mjeseca za 6,6 posto na godišnjoj razini, na 567,2 milijarde eura, izračunali su u Eurostatu.

Manji višak u razmjeni eurozone u veljači

Robni izvoz iz eurozone porastao je u veljači za tri posto na godišnjoj razini, na 177,5 milijardi eura, utvrdili su u Eurostatu.

Uvoz je zabilježio upola slabiji rast, dosegnuvši vrijednost od 158,6 milijardi eura.

Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u veljači iskazala višak od 18,9 milijardi eura. U istom mjesecu prošle godine višak je iznosio 16,1 milijardu eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone porasla je za 3,9 posto na godišnjoj razini, na 153,7 milijardi eura.

U prva dva ovogodišnja mjeseca eurozona je izvezla robu ukupne vrijednosti 356,2 milijarde eura, što je za 5,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Vrijednost robnog uvoza porasla je u promatranom razdoblju 3,8 posto, na 333,8 milijardi eura.

Bilanca je time u prva dva ovogodišnja mjeseca iskazala višak od 22,4 milijarde eura, viši za 54,5 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone porasla je u promatranom razdoblju za 6,5 posto na godišnjoj razini, na 314 milijardi eura.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije