Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suficit

Irski proračun u plusu godinu prije plana i prvi put od 2008.

Leo Varadkar
Foto: Reuters/PIXSELL
05.01.2019.
u 14:02

Vlada premijera Lea Varadkara planira i da će ove godine javni dug pasti s lanjskih 64 posto BDP-a na 61,4 posto

Na iznenađenje i same vlade, Irska je 2018. zaključila s proračunskim viškom, prvim od financijske krize 2008. koja slomom tamošnjeg nekretninskog tržišta povukla i banke. Zbog spašavanja banaka državnim novcem Irska je 2010. morala zatražiti europsku financijsku pomoć. Irska riznica je 2018. zaključila sa suficitom od 106 milijuna eura zahvaljujući rekordnom poreznom prihodu od 55,6 milijardi eura kao i manjom isplatom kamata na dug. “Ovo je prvi put u 10 godina da smo ostvarili suficit i godinu dana prije plana”, izjavio je premijer Leo Varadkar.

Službeni je Dublin ranije procjenjivao da će 2018. završiti s blagim deficitom. Od poreza na dobit kompanija u proračun se slilo čak 10,4 milijarde eura što je 1,9 milijardi eura više od vladinih planova te čak 2,2 milijarde eura više od 2017. koja je također bila rekordna po tom pitanju. Međutim, detaljniji pogled u naoko odlične brojke ukazuje kako Irska ima razloga za zabrinutost kada su javne financije u pitanju. Trećina poreza na dobit došla je od 10 najvećih kompanija koje posluju na području Irske što zemlju čini vrlo ovisnom o kretanjima u globalnom gospodarstvu. Proračun se oslanja na mali broj kompanija s poslovanjem u Irskoj, pa vlada za ovu godinu očekuje manji iznos od te stavke.

“Ako plate isti iznos poreza u 2019. kao što su platili u 2018. to će biti ugodno iznenađenje”, kazao je Varadkar. Za ovu godinu ministarstvo financija očekuje blagi suficit od 0,1 posto BDP-a. Lani ostvareni suficit pruža Irskoj dobru zaštitu od ponovnog pada u ekonomske probleme, ocijenio je Varadkar.

“To znači da smo vrlo dobro pripremljeni na ekonomske šokove ako nas zahvate – mnogo bolje od ostalih država. Glavnina europskih država, uključujući i Veliku Britaniju, i dalje ima proračunske deficite”, naglasio je irski premijer.


“Do sada je većina kolebljivosti u iznosu poreza na dobit bila pozitivna, ali kada krene u suprotnom smjeru, javne financije bit će vrlo izložene”, ocjenjuje za Financial Times Alison Wrynn, ekonomistica Ibeca.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Leo Varadkar
1/10
Ključne riječi

Komentara 4

GR
grebza
15:43 05.01.2019.

To je jasna poruka i stanje kada državu vode stručni i odgovorni ljudi a ne kao kod nas hrpe besmislenih populista i državnih uhljeba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije