Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOZI

HSS: Zabranite ugovaranje kredita u drugim valutama osim kune i eura

švicarci
Foto: ilustracija
19.01.2015.
u 11:13

HSS predlaže uvođenje zakonske obveze konverzije po uvjetima koji su važili u trenutku sklapanja ugovora

Stručno vijeće Hrvatske seljačke stranke danas je iznijelo nekoliko prijedloga za rješavanje krize nastale naglim rastom vrijednosti švicarskog franka.

HSS-ovci su predložili donošenje zakona kojim bi se zabranilo ugovaranje kredita denominiranih u drugim valutama osim hrvatskim kunama i eurima, zatim uvođenje zakonske obveze konverzije svih kredita koji su ugovoreni u drugim valutama u kredite u eurima i kunama po uvjetima koji su važili u trenutku sklapanja ugovora za kredite denominirane u kunama i eurima, pri čemu bi kreditoprimci izabrali vrstu kredita, te naposljetku da se troškovi konverzije raspodijele između Vlade i komercijalnih banaka.

Iz HSS-a su poručili da pojava kredita u švicarskim francima na našem financijskom tržištu nije bila praćena odgovarajućim propisima zaštite potrošača od rizika promjene vrijednosti valute. Zbog toga je, tvrde, 55.000 hrvatskih građana s takvim kreditima nakon najnovijeg vala aprecijacije franka dovedeno do dužničke krize i ruba osobnog stečaja.

>> Rješenje je jasno: Švicarska mora ući u eurozonu

>> 'Kad su vam građani ugroženi, tu više nema pitanja neovisnosti HNB-a'

Komentara 6

DU
Deleted user
12:12 19.01.2015.

Radi se o novcu velikih EU bankarskih grupa, ne može RH "vršiti konverzije" kad je riječ o tuđem, zar ne? Podsjetio bih, da nije postojala devizna klauzula, ne bi te banke ni emitirale tako golem novac u smjeru svojih banaka kćeri, na istoku i jugoistoku Europe. Sad, kad je val tog novca zapljusnuo te države, kad su se njime pokupovali stanovi, automobili i vikendice/apartmani te ini statusni simboli - e sad bi se retro pretvarao taj novac u ovu ili onu valutu, po sistemu da rata preostane na kraju u protuvrijednosti 3 šteke cigareta mjesečno. Tko je kriv korisnicima tih kredita što su ugrizli na CHF kao som na trohaklericu (većina kredita u Poljskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj je u CHF, za dolar nije bilo interesa - suprotno u Srbiji gdje ima više dolarskih nego CHF) - imali su par godina povoljnije otplatne rate nego da su uzeli s euro klauzulom, ali se kasnije ratna sreća promijenila... Kad se onda nisu žalili, tih godina, nego se pravili "pametni", nek sad, u drugom poluvremenu junački istrpe. Tko je uzeo s euro klauzulom, ima vrlo malene oscilacije tečaja, ali je imao prije par godina nepovoljniji otplatni režim od onih u CHF. Oni nisu toliko riskirali!

ZA
zambezi
11:32 19.01.2015.

Zasto i u eurima?!

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
12:53 19.01.2015.

Ljudi su kod nas uredno nasjeli na male kamate i valutnu klauzulu, na fine reklame i stabilnost CHF, to se tako fino reklamiralo i uspoređivala stabilnost s eurom i svi su bili sretni i zadovoljni dok nije krenulo rasti, a onda kaos, valutna je protuustavna, pomozite nam, jao. A šta bi bilo da je pao sa onih 4.60ak di je bio godinama na recimo 3.0? Svi bi bili sretni! Sad su banke krive, a onda šta bi bilo ako bi se banke bunile ovoliko koliko udruge i oporba danas, da je CHF tako dosta pao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije