Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
InvestCro

Hrvatska zaostaje za drugim zemljama nove Europe, evo kako to riješiti

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/12
04.12.2019.
u 13:21

Projekcije rasta investicija više su od očekivanog. Također, investicije se revidiraju ne samo u visokoj javnoj upravi već i u IT i prerađivačkoj industriji. Stoga je važno da ojačamo suradnju i izvan naših granica, rekao je Nišević.

Važnost ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, gospodarski rast i jačanje međunarodne suradnje tema su završne konferencije cjelogodišnjeg multimedijskog projekta InvestCro – kako do ulagača, u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24sata.
U Hrvatskoj je veliki broj pozitivnih priča i pokazatelja pomaka koji ne dobivaju dovoljno medijske pažnje, a upravo je to cilj ovog projekta kojim se želi maknuti fokus s konstantnih problema te usmjeriti pozornost na najmanje pet posto rasta našeg gospodarstva, istaknuo je u pozdravnom govoru Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

"Projekcije rasta investicija više su od očekivanog. Također, investicije se revidiraju ne samo u visokoj javnoj upravi već i u IT i prerađivačkoj industriji. Stoga je važno da ojačamo suradnju i izvan naših granica", rekao je Nišević.

Povećanje investicija i kapitala za ulaganje cilj je i Hrvatske udruge banaka, a direktor Zdenko Adrović naveo je da prema izvještaju o globalnoj konkurentnosti Hrvatska zauzima 63. mjesto od ukupno 141 gospodarstva obuhvaćenog u izvještaju. "Uz makroekonomsku stabilnost, višak u proračunu i stabilnost financijskog sustava, o čemu se govori, postoji niz loših vijesti poput efikasnosti pravnog sustava u rješavanju sporova, nedostatka fokusiranosti Vlade i opterećenosti propustima, nezaposlenosti i otpuštanja ljudi", istaknuo je Adrović i dodao da po investicijskoj klimi Hrvatska zaostaje za drugim zemljama nove Europe.

Rješenje između ostalog, kaže, vidi u skraćivanju i pojednostavljivanju administrativnih procedura. HUB se, dodao je, usredotočio na pravnu sigurnost poslovanja poput zaštite vjerovnika i zaštitu potrošača. "Hrvatska ima probleme s pravosuđem, a međunarodni pokazatelji prava upućuju na to da znatno zaostajemo za europskim zemljama. Moramo poboljšati pravne i financijske postupke, razgovarati o padu kamatnih stopa. Smanjenje rizika potaknut će gospodarski rast na koji su banke spremne", poručio je Adrović.

Hrvatska – mala zemlja za veliki odmor slogan je koji otkriva više problema nego izazova, smatra Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj. "Kada spominjemo Hrvatsku, spominjemo samo turizam, a nije dobro da tako percipiramo našu zemlju. Ne možemo se fokusirati na nestabilnu turističku industriju. Preveliki udio BDP-a ovisi o tome, a statistika govori da je riječ od oko 18 posto, što nikako nije dobro. Moramo kritički govoriti o tome što ne valja. Hrvatskoj trebaju drastične promjene s kojima treba početi danas", istaknuo je Fogec i predložio Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta da slogan promijeni u "Hrvatska – mala zemlja za velike promjene".

Na njegov govor osvrnuo se Zdenko Lucić, državni tajnik MINGO-a, koji smatra da smo postali nacija koja voli kukati te da izazovi postoje svugdje. "Na nama je da mijenjamo što treba kako bismo išli prema boljemu; potrebna nam je vjera u nas same i u bolje sutra. BDP raste iz kvartala u kvartal, bilježimo stabilan rast investicija, vraćen je kreditni investicijski rejting, a razina ugovorenih sredstava iznad je prosjeka EU. Uskoro će nam biti dostupna nova sredstva, a MINGO natječajima i programima pomažu male i srednje poduzetnike u daljnjim ulaganjima", naveo je Lucić i dodao da Vlada RH izdvaja sredstva za investicije i uvođenje novih tehnologija te da gospodarstvo i poduzetništvo podupiru i temeljem Zakona o poticanju ulaganja čime, između ostalog, potiču i nova zapošljavanja.

"Smanjena su porezna i administrativna opterećenja, pokrenuli smo projekt START koji omogućuje jednostavnije i brže pokretanje poslovanja, a a zadaća poduzetnika jest sve što nam je na raspolaganju iskoristiti što je bolje moguće", poručio je Lucić.

1/49

Imperativ je bio povećati proračun kako bi se Hrvatska predstavila kao mjesto ulaganja, rekao je izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić i potom se osvrnuo na trenutačno stanje. "Rast od najmanje pet posto nije dovoljan, a neki izazovi prisutni su još od 2009. godine. Imamo percepciju lijepe države dok se na području ulaganja bavimo površnim stvarima i ne idemo u dubinu. Moramo biti svjesni da nije svako ulaganje vrijedno ulaganje niti je svako ulaganje Greenfield ulaganje. Veliki faktor dolaska ulagača u Hrvatsku bila je jeftina radna snaga, no danas smo jaki u više sektora. Faktori ulaganja mijenjaju pristup i trebaju biti alat bržeg rasta i otvaranja radnih mjesta. Što se stranih ulaganja tiče, ona su veliki značaj u lancu dodane vrijednosti, stoga treba sustavnije pristupati izazovima, raditi na promociji Hrvatske i naglašavati primjere dobre prakse", rekao je Jurčić.

Komentara 6

GR
gragakarlovac
14:02 04.12.2019.

NIKADA normalna zemlja! Ljudi su skloni muljanje i svaki dan smo smo bliže Meksiko

OP
opapara
13:33 04.12.2019.

Hrvatska zaostaje za drugim zemljama nove Europe, kako to riješiti? ne glasati za hdzsdp...

MO
moškov
13:32 04.12.2019.

u sto bi se investiralo u hrvatskoj..to zavisi od stranog kapitala..stranci su vlasnici skoro svega...ostaju jos samo hep i sume ...i nakon toga hrvatska je potpunu neokolonijalni zemljopisni pojam..zasto..zato sto se hrvatska nakon smrti dr.Franje Tuđmana raspada po svim savovima. itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije