Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska za 4 mjesta poboljšala svoju poziciju u godinu dana

Najviše smo napredovali u kategoriji znanje i to za 7 mjesta jer je zamjetan angažman u obrazovanju
20. lipnja 2018. u 11:12 2 komentara 227 prikaza
robotika
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na ljestvici digitalne konkurentnosti Hrvatska je zauzela 44. mjesto među 63. vodeće svjetske ekonomije što je poboljšanje pozicije za četiri mjesta u odnosu na prošlu godinu, priopćili su iz Nacionalnog Vijeća za konkurentnost.

Zagreb S 43. na 51. Hrvatska pala na ljestvici 'Doing Business': 'Ispred nas su Srbija, Bugarska i Kosovo'

Radi se o ljestvici Instituta za razvoj poslovnog upravljanja iz Lausanne koji analizira i rangira sposobnost zemalja da usvoje digitalne tehnologije kako bi potaknuli njihovu primjenu u javnim uslugama, poslovnim modelima i društvu općenito.

Vladine institucije su bitne

Ljestvica i rangiranje zemalja temelji se na analizi tri faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost, te nizu potkategorija. U ukupnom poretku ove ljestvice digitalne konkurentnosti ove godine prvo mjesto pripalo je Sjedinjenim Državama, koje su napredovale za dva mjesta. Na drugo mjesto pao je Singapur, a slijedi ga niz iz Europe – Švedska, Danska, Švicarska, Norveška, Finska. Na osmom mjestu je Kanada potom Nizozemska te Ujedinjeno Kraljevstvo.

kune, novac ULAGANJA Zašto Hrvatska nije konkurentna? Sporo pravosuđe, bez poreznih rasterećenja...

Izvješće pokazuje da zemlje u kojima vladine institucije podržavaju i uključuju digitalizaciju u svoj razvoj prednjače u tehnološkim inovacijama, stoji u priopćenju. Kada bismo snage odmjerili s našim okruženjem Slovenija je primjerice na 34. mjestu i stagnira jer je na toj poziciji bila i lani. Bugarska se pozicionirala na 43. mjestu, dakle, jednom ispred Hrvatske dok su Mađarska i Rumunjska iza nas na 46. i 47. mjestu. Kada se pak radi o državama u koje Hrvati mahom iseljavaju Irska je na 20. mjestu, dok je Njemačka na 18. Na začelju ljestvice kao i lani su Mongolija, Indonezija te Venezuela.

Ono što je Hrvatska najviše popravila jest kategorija znanja i to za sedam mjesta a u tom dijelu najviše smo napredovali po pitanju obuke i obrazovanja. Usto i spremnost za budućnost je skočila za ukupno dva mjesta i to po pitanju usvajanja tehnologije za 6. mjesta. Ipak posljednji smo kada se radi poslovnoj agilnosti a umjesto napretka ubilježili smo pad po pitanju IT integracije.

DRvna industrija U padu Hrvatska po konkurentnosti 59. od ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije

Odlučnije u transformaciju

– U konkurenciji 63 svjetske ekonomije Hrvatsko poboljšanje pozicije svakako možemo gledati pozitivno – ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog Vijeća za konkurentnost.

– Konačno svjedočimo poboljšanju pozicije Hrvatske na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti. Rezultat je to i pozitivnih iskoraka koje je napravila Vlada u afirmaciji informacijskih tehnologija u javnom sektoru i obrazovanju te daljnjim pomacima u korištenju e-usluga – pojašnjava Mudrinić.

ICT je horizontalna industrija koja utječe i omogućava rast konkurentnosti i svih ostalih industrija, uključujući i javni sektor, te snažnijom primjenom ICT-a možemo omogućiti ubrzani razvoj i prosperitet Hrvatske.

– Kako bismo dosegli potrebne tehnološke standarde i značajnije pomake, moramo se još odlučnije postaviti na provođenje digitalne transformacije gospodarstva i društva. Ne smijemo odlagati promjene i usklađivanja strateškog i regulatornog okvira te donošenja odluka koje će podržati daljnji razvoj ICT infrastrukture – upozorava Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Hrvatska udruga poslodavaca Hrvatskoj pala konkurentnost unatoč bržem rastu BDP-a
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Torpor:

    Svaka cast. Nema botova i okupatora na dobrim vijestima. Osvjezavajuce.