Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt HGK

Hrvatska vina kreću u osvajanje Srbije i SAD-a

vino
Foto: ilustracija
24.04.2015.
u 16:27

Lani je Hrvatska izvezla 3,5 milijuna hektolitara vina, vrijednog 15,5 milijuna dolara, a uvezla 22,5 milijuna hektolitara u vrijednosti 32 milijuna dolara

Hrvatska vina kreću u osvajanje Srbije i SAD-a, prva su dva projekta HGK, koji se financiraju iz nacionalnog programa za vino ili tzv. vinske omotnice za promidžbu na trećim tržištima.

Lani je Hrvatska izvezla 3,5 milijuna hektolitara vina, vrijednog 15,5 milijuna dolara, a uvezla 22,5 milijuna hektolitara u vrijednosti 32 milijuna dolara. I jedna i druga stavka su rasle, po pitanju uvoza u korist jeftinih vina, najviše iz Makedonije te iz Francuske i Italije, otkako su, ulaskom Hrvatske u EU, pale zaštitne carine. Izvozimo pak, što govore i brojke, skuplja i kvalitetnija vina, s kojima ćemo se od svibnja jače predstavljati i u Srbiji. čulo se na današnjem predstavljanju mogućnosti hrvatskog vinarskog sektora “Vina Croatia - Vina Mosaica” specijaliziranim novinarima, distributerima, vlasnicima vinoteka i restorana Srbije u HGK.

- Kod vina je sve u marketingu, kako približiti vino, podneblje i destinaciju potrošačima - kazala je direktorica Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva Božica Marković.

Hrvatska je lani u Srbiju izvezla vina za milijun američkih dolara, a uvoz iz Srbije iznosio je oko 300 tisuća dolara, što se može pripisati i snazi brenda hrvatskih vina, na čemu se sustavno radi posljednje četiri godine.

S obzirom da su Srbi tradicionalno turistički okrenuti Istri, to je vjerojatno i razlog što tamo najbolje prodaju istarska vina, pogotovo malvazija. Riječ je o vinima s kojima se najbolje pogodio omjer cijene i kvalitete, u cjenovnom razredu između sedam i 10 eura, kažu u Badelu. No još je puno prostora za obostrano jačanje suradnje Hrvatske i Srbije, i ne samo u poljoprivredi, kazala je Marković. Ističe kako hrvatska vina danas kroz brend Vina Croatia - Vina Mosaica pričaju priču o četiri hrvatske mozaične regije - Istri i Kvarneru, Dalmaciji, Slavoniji i hrvatskom Podunavlju te bregovitoj Hrvatskoj, a uskoro će sva koja se puste u promet imati i žig tog brenda.

Mi nikada nećemo biti zemlja za velike količine, nego za kvalitetu. U Hrvatskoj je, naime, pod vinogradima tek 20.941 hektar, a prosječna veličina vinograda 0,26 hektara, čulo se danas.

Projekt HGK predstavljanja vina na trećim tržištima vrijedan je 1,38 milijuna kuna, od čega se 80% financira iz Vinske omotnice, 10% iz HGK, a 10% vinarije. U svibnju će se održati veliki susret vinara Hrvatske i Srbije u Privrednoj komori Srbije, kada će biti organizirano i veliko kušanje i promocija vina, a tijekom jeseni promidžba se nastavlja na prodajnim sajmovima u nekim od najvećih trgovačkih centara u Srbiji. U promidžbi sudjeluje 19 hrvatskih vinarija, Agrolaguna, Badel 1862, Belje, Iločki podrumi, Kutjevo, PZ Vrbnik, Kozlović, De Georgiis Jako vino, Vinarija Jokić, Vinarija Škaulj, PP Orahovica, Zlatan Otok, Lagradi, Degrassi, OPG Eliđo Pilato, Erdutski vinogradi, PZ Postup i Krauthaker.

Komentara 4

DO
doktor1
10:29 25.04.2015.

E Markovićka, bolje ti odi u Srpsku gosp komoru. Ideje su ti smiješne kao i izbor zemalja za izvoz.

PI
pinkec
23:52 25.04.2015.

Pa tamo su već i ne samo vina! Povraća mi se na ovu uvlakaću!

Avatar nijeminišta
nijeminišta
17:56 25.04.2015.

e to je jedini spas za hrvatsku - izvoz skupih vina u srbiju!!! ako nas to ne spasi, ništa drugo neće... srbija je baš pravo tržište za butelje od 400 kn pa naviše - ljudi imaju novaca... i obožavaju hrvatska vina. pun pogodak hgk!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije