Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska u društvu Irske i Mađarske, zemalja EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje

U Hrvatskoj industrijska je proizvodnja u veljači porasla pet posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 1,8-postotnog povećanja u siječnju
14. travnja 2021. u 13:53 32 komentara 2666 prikaza
Ivanec: Itas, tvornica alatnih strojeva
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska je u veljači s Mađarskom i Irskom bila u skupini zemalja EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok je na razini EU i eurozone proizvodnja smanjena, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 27-članoj Europskoj uniji sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u veljači 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kad je prema revidiranim Eurostatovim podacima porasla 0,8 posto.

U eurozoni proizvodnja je u veljači smanjena jedan posto u odnosu na siječanj kada je prema Eurostatovim podacima porasla također 0,8 posto.

Najsnažnije je u veljači na oba područja pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 1,9 posto, a izrazito je smanjena i proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 1,0 posto u EU te za 1,1 posto u eurozoni. 

PRELOMNICA Presudan je bio pristanak SAD-a i njihove ministrice financija Janet Yellen POREZ NA DOBIT Uvodi se globalni porez na korporacije: Ministri najrazvijenih svjetskih ekonomija dali su zeleno svjetlo

Zona primjene zajedničke europske valute bilježila je i zamjetan pad proizvodnje energenata, za 1,2 posto. 

Proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara gotovo je stagnirala u odnosu na siječanj i u EU i u eurozoni.

Među zemljama članicama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u veljači na mjesečnoj razini pala proizvodnja u Francuskoj, za 4,8 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Slijede Malta i Grčka s padom proizvodnje za 3,8 odnosno 2,5 posto.

Hrvatska je izdvojena među zemljama EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na prethodni mjesec, za 3,4 posto prema sezonski prilagođenim podacima. U siječnju je proizvodnja porasla 1,5 posto.

Univerzalni temeljni dohodak: realnost ili utopija? Državna plaća ne potiče lijenost, već živost tržišta rada

Najveći rast proizvodnje bilježile su u veljači Mađarska i Irska, za 4,8 odnosno 4,2 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Cipar, Austriju i Švicarsku.

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja u EU u veljači prema kalendarski prilagođenim podacima pala za 1,1 posto. U siječnju je uvećana za 0,4 posto, pokazuju revidirani Eurostatovi podaci. U eurozoni proizvodnja je u veljači pala za 1,6 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Najviše je na godišnjoj razini u EU i u eurozoni pala proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 3,8 odnosno 4,3 posto. Slijedi pad proizvodnje kapitalnih dobara, za 2,4 posto u EU te za 2,2 posto u eurozoni.

Najviše je u EU u veljači na godišnjoj razini porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 2,4 posto, koja je u eurozoni bila jedina svijetla točka, uz stopu rasta od 0,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Eurozona EUROZONA Uvođenje eura na neke će značajno utjecati, ali ekonomija mora postati fleksibilnija

Na godišnjoj je razini među zemljama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad proizvodnje u veljači bilježila je Malta, za 10,9 posto. Slijede Estonija i Francuska s padom proizvodnje za 8,9 odnosno 6,4 posto.

U Hrvatskoj industrijska je proizvodnja u veljači porasla pet posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 1,8-postotnog povećanja u siječnju.

Irska je ponovo bilježila daleko najveći skok proizvodnje, za čak 41,4 posto. Slijede Litva s 9,7 i Finska s 5,6 posto.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar LuckyLeprechaun
  LuckyLeprechaun:

  To je slučajno. Hrvati su navikli na loše vijesti, sami sebe ne cijenimo. Pa dajte onda loših vijesti, potvrdite Hrvatima depresiju i razveselite jugomungose.

 • Avatar PatriaCro
  PatriaCro:

  Bravo Plenki. Gle čuda, pohvalne vijesti u "hrvatskim" medijima. Hoće snijeg sutra ?

 • tow:

  Od siječnja do kraja ožujka 2021. u RH je prodano 10.519 novih vozila uz rast od 5% u odnosu na 2020. S obzirom da država niti rent a car agencije u prvom kvartalu nisu kupovale nova vozila, očito napaćeni i ... prikaži još! opljačkani hrvatski narod ima novaca.