Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamate otišle gore

Hrvatska se zadužila gotovo tri puta skuplje nego prije godinu dana

Zagreb: Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.04.2022.
u 09:21

Interes međunarodnih investitora i potražnja za hrvatskim javnim dugom su bili visoki, gotovo 3 milijarde eura, no prinos je bio 2,975%, odnosno godišnja kuponska kamatna stopa iznosila je 2,875%

Ministarstvo financija izdalo je na europskom tržištu kapitala desetogodišnju euroobveznicu u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura. Sredstva će se koristiti za refinanciranje obveznice koja u svibnju stiže na naplatu.

Interes međunarodnih investitora i potražnja za hrvatskim javnim dugom su bili visoki, gotovo 3 milijarde eura, no prinos je bio 2,975%, odnosno godišnja kuponska kamatna stopa iznosila je 2,875%, što je gotovo tri puta skuplje nego prije godinu dana kada se Hrvatska zadužila uz svega 1,1 posto i to na 12 godina. 

Komentara 15

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:01 14.04.2022.

Rade što ih je volja,jer narod nije briga za teme državnog novca.

ST
stefj
10:31 14.04.2022.

Ova vlada je stvorila oko 50 milijardi novog duga. Ako pogledamo na što su ti novci potrošeni, to je skoro kompletno na javne strukture i mirovine... Novac za pomoć gospodarstvu je došao iz EU, investicije su financirane iz EU, tako da su opet unuci i praunuci dodatno zaduženi za financiranje uhljeba... I što su građani dobili zauzvrat? Javne strukture koje su više ne radile nego radile, koje i sada rade sve manje korisnih stvari, a produciraju sve više papira koji su sami sebi svrha... Iste one koje sada opet prijete štrajkom, koje će opet ucjenjivati djecom, koje opet neće raditi ništa, a što ćemo im (opet) sve to platiti... Ma nema, borba protiv svih tih parazita na proračunu je borba protiv vjetrenjača. Ti paraziti imaju punu podršku i politike i medija, te obični građani nemaju tu nikakve šanse. Jedina šansa onima koji znaju, koji su stručni i koji žele raditi jest otići van. Ovdje nema budućnosti...

Avatar Bongozg
Bongozg
10:39 14.04.2022.

nismo za drugo, nego za refinanciranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije