Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska prijavila samo 10 patenata – najmanje u EU

Od 664,8 mil. eura ugovoreni projekti za 100,6 mil, isplaćeno 19,4 milijuna.
10. travnja 2018. u 16:47 6 komentara 752 prikaza

U pet godina hrvatski su istraživači i inovatori prijavili 55 patenata Europskom uredu za patente (EPO). Prošle godine prijavljeno ih je samo deset, najmanje od drugih država članica. Država s upola manjim brojem stanovnika – Latvija – lani je imala 15 patenata, a u zadnjih pet godina 145! U petogodišnjem razdoblju iz Slovenije je registrirano 588 patenata, Slovačke 185 a Irske, koja ima nešto veći broj stanovnika od Hrvatske, oko tri tisuće!

Zagreb: Mladi inovatori napravili podmornicu dron Ratko Bošković Inovacije treba naručivati i plaćati izravno po ugovoru

Lani je EPO registrirao 69 tisuća patenata, s tim što je svaki drugi stigao iz Njemačke (25 tisuća) i Francuske (10 tisuća).

Veći broj doktora

Broj patenata samo je jedan od elementa kojim se mjeri inovacijski potencijal neke zemlje. Hrvatski je inovacijski indeks 2016 godine bio 54,7 posto, te su samo Bugarska i Rumunjska bili lošiji od nas, istaknuli su Ivana Maletić i Benjamin Kardum u redovnom biltenu u kojemu hrvatska europarlamentarka analizira hrvatske ekonomske i društvene domete. Naš inovacijski potencijal s godinama pada, a od 2010. kad je bio 56 posto pretekli su nas Poljska i Latvija. Gledaju li se pojedini segmenti na osnovu kojih se računa inovacijski potencijal zemlje, u ovom je desetljeću određen napredak napravljen kod povećanja broja doktora znanosti i općenito osoba koje su završile fakultet te u širenju širokopojasne mreže, ali se znatno smanjio broj inovativnih poduzeća bilo da se radi o proizvodnji ili inovacijama u marketingu, osjetno se smanjio i udio privatnog sufinanciranja javnih izdataka za istraživanje i razvoj, kao i novih inovacijskih proizvoda na tržištu.

1 / 10
Ivan Golubić, inovator i konstruktor električnog bicikla

Ivana Maletić upozorava da je jedna od prilika korištenje europskih fondova ih kojih je za istraživanja, razvoj i inovacije Hrvatskoj namijenjeno 664,8 milijuna eura, za što se mogu prijaviti lokalne jedinice, ministarstva, poduzetnici i razne znanstvene organizacije.

– Od ukupno 664,8 milijuna eura na raspolaganju do 28. veljače ugovoreni su projekti u vrijednosti 100,6 milijuna, a isplaćeno je 19,4 milijuna eura – ističe I. Maletić. Pored raspoloživih sredstava iz prioritetne osi 1, sredstva za inovacije u istraživanja mogu se pronaći i u programu EU Obzor 2020, čija je proračunska vrijednost 78,6 milijardi eura. U sklopu tog programa iz Hrvatske su dosad stigle 1882 projektne prijave, a za 209 financiranih projekta dosad je isplaćeno 42,2 milijuna eura.

Robotika SJAJNI INOVATORI! U Seoulu sedam medalja za hrvatske inovacije

Skromni inovatori

Hrvatska ima 11 tisuća zaposlenih istraživača u svim sektorima (0,6 posto ukupne zaposlenosti), za razliku od Slovenije gdje je udio istraživača upola veći u ukupnoj zaposlenosti. Europski su inovacijski lideri Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Finska, Danska i Švedska, dok Hrvatska ulazi u treću grupu zemalja umjerenih inovatora gdje su smještene članice koje se po učinkovitosti inovacijskih sustava nalaze između 50 i 90 posto prosjeka EU. Hrvatska se s inovacijskom učinkovitosti od 53,6 posto nalazi samo 3,6 postotna poena iznad granice skromnih inovatora gdje spadaju države čiji su rezultati ispod 50 posto prosjeka EU. Hrvatska za istraživanje i razvoj izdvaja 0,85 posto BDP-a, za razliku od prosječnih 2 posto na razini EU ili u Sloveniji.

ZA PAMETNI RAST Pet tvrtki za inovacije dobilo 78,4 milijuna kuna Prva estonska IT odvjetnica Ulaganje u startup je najrizičnije, podaci govore da devet od deset njih ne uspije Izabrani pobjednici Startup Factory Zagreb Startup Factory Sto tisuća eura nagrade za šest inovacija mladih poduzetnika
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar Hadmine popusy
  Hadmine popusy:

  Kako nismo inovativni? Pa mi smo jedina zemlja u svijetu koja je 25 godina po završetku rata dobila još 80000 branitelja. Ako to nije izum.

 • Direkt:

  Inovativni su otišli u njemačku,švicarsku...od ostatka krezubih se ne može očekivati ništa.

 • Avatar Dalmacija
  Dalmacija:

  Hrvatska je opet najgoora. Drugi nam se samo podsmjevaju. Uostalom, kako Hrvati da budu inovativni kad su dali vatre petama, ne možeš ih stići u bjezaniji iz Hrvatske na zapad. Ko još misli na inovacije, bitno je pobjeći što dalje ... prikaži još!e od ove jadne zemlje.