Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stagniramo

Hrvatska zapela na 74. mjestu globalne liste konkurentnosti

Ivica Mudrinić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/2
27.09.2017.
u 20:45

Švicarska je i dalje prva, odnosno najkonkurentnija zemlja na svijetu, a slijede je SAD, Singapur, Nizozemska i Njemačka

Slovenci, Mađari, Crnogorci, Srbi, Albanci... napredovali su za najmanje pet mjesta, a Hrvatska je na ljestvici globalne konkurentnosti 2017.-2018. ostala kao i lani, na 74. mjestu među 137 svjetskih gospodarstava, porazna je statistika najnovijeg izvješća Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Zato odlaze mladi

S ocjenom 4,19 Hrvatska, tvrdi se, stagnira na globalnoj razini, dok su Slovenci kao najnapredniji u regiji skor u odnosu na lanjsku godinu poboljšali za osam mjesta i s 56 skočili na 48. Mađari su se sa 69. popeli na a 60, a iako smo još za bod ili dva bolji od Albanije (75.), Crne Gore (77) i Srbije (78.), ovi posljednji uspjeli su u godini skočiti za čak 12 mjesta, što najbolje govori kako su reforme kojima bi se stvorilo okruženje poticajno za investicije još daleko od očekivanih, pogotovo one koje se tiču javnog sektora i poduzetništva. Sve to, naravno, odražava se i na nova zapošljavanja i rast životnog standarda, dok nam se zamjera i sporost provođenja reformi u ključnim područjima obrazovanja, infrastrukture i financiranja inovacija, kao i birokracija, pravna nesigurnost i visoka neporezna davanja - ključni u poboljšanju poslovne klime.

– Uočljivo stagniranje konkurentnosti i nedostatak nade u bolju budućnost ima za posljedicu odlazak mladih stručnjaka iz naše zemlje – komentira Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Foto: WEF

Anketa 14.000 poduzetnika

Ovogodišnji rezultati Hrvatske pokazuju poboljšanje ocjene faktora makroekonomskog okruženja (60.) gdje je uočen rast za 24 mjesta, zdravstva i osnovnog obrazovanja (44.) gdje je rast za 22 mjesta, tehnološke spremnosti (43.) koja je rasla za četiri mjesta, kao i veličine tržišta (77.) gdje je ostvaren rast za jedno mjesto. Prednosti u konkurentnosti su nam sudjelovanje žena u radnoj snazi, kvaliteta lokalnih dobavljača, korištenje interneta ili pak vrijeme potrebno za pokretanje posla, no zato su nam uteg plaće i produktivnost, opći dug države, povjerenje u političare, sposobnost zadržavanja talentiranih ljudi, korupcija, utjecaj poreza kao poticaja za rad...

Švicarska, kao prvorangirana odnosno najkonkurentnija zemlja na svijetu, zadržala je vodstvo na ljestvici i ove godine, a slijede je SAD, Singapur, Nizozemska i Njemačka. Rezultati izvješća, ističe se, temelje se na anketi gospodarstvenika u 14.000 poduzeća širom svijeta, od kojih je u Hrvatskoj na proljeće anketirano njih 84, statističkim podacima iz 2016. i 2017. te podacima međunarodnih organizacija. Metodologija se temelji na analizi 12 faktora konkurentnosti koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsko okruženje, zdravlje i obrazovanje, efikasnost tržišta rada i tržišta roba, tehnološku spremnost, inovativnost...

 

Komentara 4

BI
binki
09:13 27.09.2017.

Znači da hočete reći da nas Plenky i HDZ bezočno lažu? Čudno ....

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:17 27.09.2017.

Šta bi tek bilo da Mudrinić nije došao sa svojim patentima.

NV
NV
22:34 27.09.2017.

Ti gospe. Dok se mi bavimo pločama drugi napreduju dok je slovenija najbolja u regiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije