Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska lani uvezla odjeće za 1,06 mlrd. eura

Uvoz odjeće u Europsku uniju prošle je godine dosegnuo 166 milijardi eura. 
Kao i većina Europljana i mi nosimo odjeću iz Kine, Bangladeša i Turske
23. travnja 2019. u 19:44 3 komentara 187 prikaza
Varteks
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Države članice Europske unije uvezle su lani odjeće u vrijednosti od 166 milijardi eura, dok je vrijednost izvezene odjeće bila za trećinu niža i iznosila je 116 milijardi eura!

23.03.2016. Slavonski Brod - Na gradskoj trznici bogata je ponuda kojom ce Brodjani uljepsati blagdanski stol. Najtrazenija su jaja, mladi luk, rotkvice, hren i slavonski suhomesnati proizvodi sunka, slanina, kulen i kobasice. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL Uskrsna košarica iz uvoza Rotkvice i luk iz Italije, janjetina iz Bugarske, jaja iz Poljske...

Europljani se sa svojim modnim brendovima i odjećom lakše probijaju unutar granica EU nego na treća tržišta gdje su preskupi. Primjerice, vrijednost uvezene odjeće iz jedne članice EU prema drugoj kreće se oko 82 milijarde eura, dok se uvoz iz trećih zemalja popeo na 84 milijarde eura.

Italija prva

Kad su u pitanju treće zemlje Europljane uglavnom oblače vrijedne ruke kineskih, bangladeških i turskih švelja čije su nadnice simbolične pa se tekstilna industrija uglavnom preselila u Aziji.

Eurostat navodi da je uvezena odjeća iz zemalja izvan EU uglavnom dolazila iz Kine (27 milijardi eura, ili 32% ukupne odjeće izvan EU), Bangladeša (16 milijardi eura, 19%) i Turske (10 milijardi eura, 12%), nakon čega slijedi Indija (5 milijardi eura, 6%), Kambodža (4 milijarde eura, 5%), Vijetnam (preko 3 milijarde eura, 4%), Maroko i Pakistan (obje 3 milijarde eura, 3%).

Baby Beef Prodaja brenda Hrvatska junetina porasla 25 posto

U odnosu na 2013., uvoz odjeće u zemlje članice EU povećao se za 25%. Usporedbe radi, Rumunjska je lani izvezla odjeće u vrijednosti od 2,5 milijarde eura.

Kad je u pitanju izvoz odjeće, unutar članica EU uglavnom dominira međusobna trgovina, zemlje članice Europske unije izvezle su 116 milijardi eura odjeće, od čega je 77% ili 89 milijardi eura završilo unutar granica EU.

Njemačka je najveći uvoznik odjeće iz trećih zemalja, na što odlazi 17 milijardi eura, odnosno petina ukupnog uvoza odjeće u EU ispred Velike Britanije (više od 12 milijardi eura, 15%) i Španjolske (12 milijardi eura, 14%). Slijedi Francuska (10 milijardi eura, 12%), Nizozemska (10 milijardi eura, 11%) i Italija (8 milijardi eura, 9%).

HGK Izvoz jaja rastao za 
133 posto

Hrvatska je u uvozu odjeće iz zemalja koje nisu članice EU sudjelovala sa 192 milijuna eura, dok je hrvatski izvoz prema trećim tržištima bio gotovo pet puta manji i iznosio je 40 milijuna eura.

Koliko su naši tekstilci našli kupaca unutar zajedničkog tržišta Eurostat nije objavio, ali prema podacima domaćeg Državnog zavoda za statistiku hrvatske su tvrtke lani izvezle odjeće u vrijednosti od 691 milijun eura, dok je vrijednost uvezene odjeće bila veća za 65 posto i premašila je milijardu eura.

Hrvatski je izvoz lani stagnirao, a uvoz je porastao 7 posto. Italija je prvi europski izvoznik u zemlje izvan EU s 9 milijardi eura vrijednim izvozom odjeće (36 posto ukupnog izvoza), Njemačka i Španjolska izvoze po pet milijardi eura, Francuska tri milijarde eura i Velika Britanija jednu milijardu eura.

mlijeko Otvoreno tržište Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu

Ostali u Zagorju

Prema podacima Fine za 2016. godinu hrvatska tekstilna industrija godišnje ostvaruje oko 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna prihoda.

U tekstilu je tada poslovalo 279 poduzeća, s tim što se gotovo 40 posto prihoda ostvaruje u vodećoj Krapinsko-zagorskoj županiji. Domaća tekstilna industrija zapošljava svega oko 3500 radnika.

Zdravko Marić o Nacionalnom programu reformi

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • i:

    Cudan tekst...dajte napisite sto ne uvozimo...hdzejci vode premudru ekonomsku politiku....nitko im nije ravan u tzv.eu sto god to znacilo....

  • Avatar Mica Trofrtaljka
    Mica Trofrtaljka:

    Meni se recimo sviđa onaj kristalno bijeli kineski češnjak posebice kad znam da ga Kinezi natapaju s kanalizacicijskom vodom ( fekalijama ) a on tako zavidno bijele boje, baš čudesno !