Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolska na vrhu

Hrvatska još ne grize svoj dio kolača LGBTQ turizma

Gay turisti
Foto: Dino Stanin / PIXSELL
20.08.2018.
u 19:30

Globalno tržište LGBTQ turizma vrijedno je oko 215 milijardi dolara, ali u ciljane paket-aranžmane uvrstila nas je samo jedna agencija

Nije slučajnost da je gost koji se odlučio požaliti na homofobnog domaćina u Zadru iz Brazila: ta je zemlja lider po pitanju prava LGBTQ osoba, posrijedi su i najzahtjevniji turisti po pitanju prava i uključenosti gay populacije.

Analiza “Vodič za LGBTQ segment industrije putovanja”, koju je potkraj srpnja objavilo vodeće europsko udruženje European Travel Commision, u čijem članstvu je i Hrvatska, provedeno na oko 5000 ljudi i vodećih specijalista za LGBTQ putovanja s tržišta Rusije, SAD-a, Brazila, Kine i Japana, pokazala je preferencije putovanja ovog segmenta turista u Europu.

Gay turisti
1/25

Ispostavilo se da Hrvatske na globalnom tržištu LGBTQ turizma, vrijednom oko 215 milijardi dolara, gotovo i nema, za razliku od mediteranskih konkurenata. Turistički potencijal generalno se može pronaći u glazbenim festivalima i manifestacijama kao što su parade ponosa, koje u vodeće destinacije kao što su Madrid i Berlin privlače na tisuće turista. Hrvatska se, osim kao jedna od zemalja koja je dopustila istospolne brakove, spominje kad se navode primjeri specijaliziranih paket-aranžmana, konkretno krstarenje u organizaciji agencije TwoBadTourists. Španjolska je na vrhu ljestvice popularnosti, slijede Njemačka, V. Britanija, Nizozemska i Francuska.

Osim atrakcija i sadržaja, te dobrog noćnog života, najveći rast LGBTQ segmenta odvija se na događanjima poput povorke ponosa, vjenčanjima, medenom mjesecu i obljetnicama, na koje sve češće putuju i šire obitelji bez obzira na orijentaciju. Vjenčanja LGBTQ osoba New Yorku su 2016. donijela oko 200 mil. dolara prihoda, s prosječnom dnevnom potrošnjom od 500 dolara po gostu.

Ključne riječi

Komentara 55

MA
marcel
19:45 20.08.2018.

haha da ta mjesta u španjolskoj gdje su geji svi ostali izbjegavaju u širokom luku. Obiteljskih turista je ipak dvadeset puta više nego geja, i to je ono na što se Hr treba orijentirati

Avatar FalusBonus
FalusBonus
20:09 20.08.2018.

ko bi se više snašao u tim slovima LGBTQ, GT, BBQ, LGBTQP. Svakojakih čuda na tom svijetu, još malo pa će trebati pancirku na rit staviti kad ideš u grad

MA
Marsijanac
20:09 20.08.2018.

Lijevicarsko, liberalno 'socijalisticko" sran*je. Od takvih meni ne treba ni penny.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije