Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski turisti na hranu i piće dnevno potroše 45 kuna, strani 96

Porezna uprava nezadovoljna je brojem izdanih računa i najavljuje dodatne kontrole i pečaćenje poslovnih prostora.
15. kolovoza 2018. u 11:23 17 komentara 2026 prikaza
Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Turisti koji dolaze u Hrvatsku u prosjeku dnevno na hranu i piće potroše dva puta više od hrvatskih građana. Hrvat za hranu i piće potroši oko 45 kuna, a strani turist oko 96 kuna, procjenjuje analitički odjel Hrvatske gospodarske komore koji prati koliko će u šest jadranskih županija tijekom kolovoza skočiti prodaja hrane i pića. Medulin, Baška Voda i Nin jadranski su rekorderi po rastu kolovoške potrošnje u odnosu na ostale neturističke mjesece.

novac rast plaća Što stoji iza statistike o potrošnji?

Šest županija, četiri mjesta

Svejedno, taj rast ove se godine ne vidi u broju fiskaliziranih računa pa porezna uprava i jučer naglašava da “još postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pritom najteže porezne prekršaje”. Stoga, obavještava da će idućih dana, u suradnji s Carinskom upravom, provoditi pojačane nadzore fiskalizacije.

Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada pečaćenjem poslovnih prostora, navodi Porezna uprava. Pad broja izdanih računa počeo je lani s povećanjem PDV-a.

Hvar 'Ostavlja bez daha' Ovaj naš otok proglašen je najljepšim na Mediteranu, slažete li se?

Inače, u općini Medulin u špici sezone pojest će se i popiti dvanaest puta više hrane i pića u odnosu na potrošnju izvan sezone. U tom istarskom ljetovalištu, koje ima oko 6000 stanovnika, tijekom ljeta broj ljudi poveća se rekordnih 5,7 puta! Slijede Baška Voda i Nin gdje potrošnja skače oko 11,5 puta, a broj stanovnika 5,5 puta, navodi Hrvatska gospodarska komora, koja je za svaku od šest jadranskih županija, gdje se ostvari 95 posto noćenja, izdvojila četiri sredine s najvećim povećanjem potrošnje u sezoni. Uz Medulin, u Istri trljaju ruke i trgovci i ugostitelji u Rovinju gdje se pojede i popije 7,5 puta više hrane i pića nego inače, u Umagu potrošnja skače šest puta, a u Poreču 5,5 puta. Prvo mjesto po rastu potrošnje u Primorsko-goranskoj županji drži Mali Lošinj (7,5 puta), a u Krku, Crkvenici i Rabu potrošnja se poveća oko šest puta. Rogoznica prednjači u Šibensko-kninskoj županiji (9,5 puta), slijedi Primišten sa 7,5 puta većom potrošnjom, Vodice s 5,7 puta dok se u Šibeniku pojede i popije 2,8 puta više nego inače.

Booking Diskriminacija Booking raskinuo suradnju s iznajmljivačem iz Zadra koji je odbio gay gosta

Dobro za opsrkbu

Pag ljeti diže potrošnju 7,7 puta, Biograd na Moru 6 puta, Zadar 2,5 puta. Makarska ljeti potroši 4,5 puta, Omiš 3,6 puta, a Split 2,2 puta više nego inače. Orebić je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji rekorder sa sedam puta većom potrošnjom ljeti, Korčula je u plusu 3,6 puta, a grad Dubrovnik 3,2 puta. Kad je o županijama riječ, HGK procjenjuje da u Istarkoj županiji potrošnja hrane i pića raste najviše – 4,7 puta, u Primorsko-goranskoj tri, Zadarskoj tri i pol puta, Šibensko-kninskoj 3,2 puta, Dubrovačko-neretvanskoj tri puta te u Splitsko-dalmatinskoj 2,8 puta.

Turisti Nove navike modernih turista Putuje se češće i kraće, traže se novi doživljaji

– Procjena povećanja potrošnje bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu je li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića prati povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone – istaknuo je Zvonimir Savić, direktor Sektora za ekonomske analize HGK.

Atraktivna zvijezda Instagrama, napravila ogromnu reklamu Hrvatskoj:

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • Kosta52:

    Gdje to ima da se i ja počastim, kod kuće u Slavoniji me košta više od tog iznosa !

  • aspiranto1950:

    Kad ste zadnji put dobili račun uz sladoled koji kupujete u kornetu preko frižidera?

  • Deleted user:

    Neznam samo na koji nacin to oni vode evidenciju koje je nacije potrosac ?