Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Svjetske banke

Hrvatska 65. među 189 zemalja po konkurentnosti, uz bok Omanu i Moldaviji

Carlos Pinerua
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
29.10.2014.
u 19:30

Svjetska banka Hrvatsku hvali zbog rezanja troškova za pokretanje tvrtki i jeftinijih građevinskih dozvola, a kudi zbog kompliciranije procedure plaćanja poreza

Dobre vijesti za Hrvatsku danas su donijele Svjetska banka i Hrvatska narodna banka. Naime, na ljestvici Doing Business skočili smo na 65. mjesto među 189 zemalja, a prema podacima HNB-a, izravna ulaganja u prvih šest mjeseci 2014. četiri su puta veća nego u cijeloj 2013.

Nova metodologija

Prvi pogled na izvješće Doing Business 2015. zbunio je ministre koji su se požurili pohvaliti da je Hrvatska napredovala za 24 mjesta u odnosu na godinu prije, što bi značilo da je po konkurentnosti preskočila 24 zemlje u svijetu, ali bolji uvid u istraživanje otkriva promjenu metodologije tijekom godine. Kad se usporede podaci po istoj metodologiji, dolazimo do napretka od samo dva mjesta i pozicije jedne od najnekonkurentnijih zemalja u regiji. Ispred nas su po mjerilima Svjetske banke i Makedonija i Crna Gora, Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Mađarska, a za nama su samo Albanija, Srbija i Bosna i Hercegovina. U društvu smo zemalja poput Moldavije i Omana, ali Svjetska banka nas hvali za napredak jer smo olakšali pokretanje poslovanja manjim administrativnim naknadama, olakšali i pojeftinili dobivanje građevinskih dozvola te zbog novog sustava carine koja je olakšala prekograničnu trgovinu. Kude nas jer smo učinili plaćanje poreza kompliciranijim za tvrtke kroz nove obrasce za PDV te zbog dizanja zdravstvenog doprinosa.

– U posljednje dvije godine prijavili smo više reformi nego u prethodnih gotovo 6 godina – kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući istraživanje pa je i naglasio da su u 2013. i 2014. ukinuti parafiskalni nameti, čime je poduzetnicima smanjen trošak poslovanja za 495 milijuna kuna.

Najveći pomak, kaže Vrdoljak, ostvaren je u zaštiti ulagača, ali je u interpretaciji brojki koristio podatke dobivene na temelju dviju različitih metodologija.

– Hrvatska je zemlja koja je promijenila okruženje i koja štiti ulagače. Sa 157. mjesta napredovali smo za 95 mjesta i sada smo na 62. mjestu i to nije kraj našeg posla, trebamo i moramo biti bolji – rekao je ministar Vrdoljak.

11.000 novih radnih mjesta

Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna inozemna ulaganja u prvoj polovici ove godine iznosila su oko 2 milijarde i 170 milijuna eura, što je 4 puta više nego cijele prošle godine kada je u Hrvatsku plasirano tek 525 milijuna eura.

– Hrvatska je promijenila svoje investicijsko okruženje. Trendovi su se promijenili što dokazuje i ovo izvješće – kazao je ministar istaknuvši da je Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja jedan od najkonkurentnijih zakona o poticanju investicija u Europi.

Da potiče više ulaganja, Vrdoljak dokazuje podatkom da je od 2007. do 2012. odobreno samo 89 zahtjeva za poticanje investicija, dok je nakon izmjena primljeno već 355 prijava. Vrdoljak ističe da je na temelju tih poticaja plasirano 18 milijardi kuna investicija uz otvaranje oko 11 tisuća novih radnih mjesta.

Singapur najbolji

Loše područje za Hrvatsku je uz građevinske dozvole i upisivanje vlasništva, po čemu smo tek 92. u svijetu. Trebaju nam 72 dana da se uknjižimo, umjesto 23, koliko je prosjek u regiji. Za usporedbu u Gruziji, Novom Zelandu i Portugalu taj se problem rješava u jedan dan. Dok nama treba 188 dana za izdavanje građevinske dozvole, Makedonci taj postupak završe za manje od 90 dana. Izvršenje ugovora područje je u kojem je Hrvatska suprotno od uvriježenog mišljenja relativno dobra i napredovala je na 54. mjesto. Dok su u Hrvatskoj za izvršenje ugovora uz pomoć sudova, koje uključuje i ovršni postupak, potrebna u prosjeku 572 dana, u najkonkurentnijoj zemlji na svijetu – Singapuru – sve se obavi za 150 dana. Najteže je raditi u Grčkoj i Afganistanu, gdje je potrebno više od 1600 dana za ispunjavanje ugovornih obveza. Inače, među prvih deset najkonkurentnijih zemalja su i Danska, Finska i Norveška, a Njemačka je na 14. mjestu. Makedonija je najbolja zemlja u regiji.

>> Josipović za FT: Najveća je prepreka reformama u našim glavama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije