Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HPK: Za Božić kupujte hrvatske proizvode

Iz HPK podsjećaju kako se nalazimo u pandemijskoj godini koja je osvijestila potrebu da se podigne razina samodostatnosti u poljoprivredi, zaštiti domaća proizvodnja.
23. studenoga 2020. u 12:20 0 komentara 108 prikaza
Karlovac: Nakon blagdanskih gužvi slabija potražnja za voćem i povrćem
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je danas hrvatske potrošače da u prosincu, mjesecu najveće potrošnje, kupuju domaće proizvode kroz kratke lance opskrbe. Zaštita domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane moguća je jedino uz veću svijest o potrošnji i kupnji domaće hrane, poručili su s jutrošnje konferencije za novinare, a u sklopu promocije domaće poljoprivrede prezentiran je i projekt Grada Zagreba – oznaka Plavi ceker.

VELIKO SRCE Rimac dječaku ostvario san: 'Svaki dan je pred firmu dolazio biciklom i gledao, sad sam ga provozao'

- Kroz koji dan ulazimo u prosinac mjesec kada se najviše troši, a iako smo u specifičnoj godini, u kojoj se svi zajedno borimo protiv Covida-19 vjerujemo da je ovo prilika kako bi se još jednom pokazao poljoprivredni patriotizam te da naši potrošači, pri odluci o kupnji ove godine vode više brigu da svoj novac usmjere na kupnju domaćih proizvoda. Tijekom godine značajno je porasla nabava hrane putem dostave od domaćih OPG-a, pokrenute su brojne tražilice hrane koje nude domaće proizvode, a vjerujemo kako je od iznimne važnosti i da se sada pojača još više promocija domaće proizvodnje te da svi zajedno damo svoj doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva - izjavila je voditeljica za regionalni razvoj HPK Tajana Radić.

Iz HPK podsjećaju kako se nalazimo u pandemijskoj godini koja je osvijestila potrebu da se podigne razina samodostatnosti u poljoprivredi, zaštiti domaća proizvodnja. Hrvatski građani zaslužuju imati više domaćih proizvoda na policama trgovinama, kako bi se obuzdao preveliki uvoz hrane, lošije kvalitete i nižih cijena s globalnog tržišta.

- Hrvatski građani su  tijekom blagdana prošle godine potrošili, prema procjeni oko 15,3 milijarde kuna, što je bilo pola milijarde kuna više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Očekujemo da će ove godine potrošnja biti niža zbog korona krize, ali je ova godina ujedno i prilika da se posveti veća pozornost što kupujemo. Hrvatski građani danas preko 28 posto svog kućnog proračuna  troše na hranu, a slično je i tijekom blagdana kada se najveći dio novca troši na bogatu blagdansku trpezu, ali i za poklone, koji također mogu biti kupljeni od naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača jer imamo ogroman broj onih koji nude proizvode dodane vrijednosti. Svaka uložena kuna u kupnju domaćih proizvoda multiplicira učinak na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede i gospodarstva - naglasila je Tajana Radić, pozvavši poljoprivredne proizvođače da se uključe i prijave na javni poziv Grada Zagreba za projekt oznake Plavi ceker koji je otvoren do 15. prosinca ove godine.

GALERIJA Veliki fotoizvještaj iz zraka: Pogledajte kako napreduju radovi na Pelješkom mostu

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Đurđica Sumrak kazala je kako je Plavi ceker oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području RH. Grad Zagreb ovim projektom želi iskazati pomoć malim i srednjim proizvođačima u plasmanu njihovih visokokvalitetnih proizvoda na zagrebačko tržište što je vidljivo iz slogana: " Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola  - jamči Zagreb". Isto tako Plavi ceker jamči potrošaču da se radi o domaćem, kvalitetnom, visokovrijednom i provjerenom proizvodu.

- Proizvođači koji žele steći oznaku Plavi ceker za svoje proizvode, javljaju se na javni poziv koji objavljuje Grad Zagreb. Svi prijavljeni proizvodi putem javnog poziva podliježu senzorskoj procjeni i fizikalno kemijskoj analizi na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu te u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Ukoliko zadovolje sve kriterije propisane Pravilnikom (senzorski moraju biti izvrsni, fizikalno kemijski parametri su iznad zakonski propisanih) dodjeljuje im se oznaka Plavi ceker. Troškove analiza snosi Grad Zagreb. Do sada su objavljena dva javna poziva za oznaku, a dodijeljene su 62 za 36 proizvođača, naglasila je Sumrak.

U tijeku  je 3. javni poziv,  a sve informacije o podnošenju prijave za dodjelu oznake poljoprivrednici mogu naći na web stranici Grada Zagreba, na linku: https://www.zagreb.hr/javni-poziv-za-dodjelu-oznake-plavi-ceker/162487.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 Ivan Đikić: 'Do kraja prosinca bit će tisuće umrlih, duboko me razočarala i kolegica Markotić'

- Svakako je važno naglasiti uspostavu sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca uz dostupnost svih informacija o proizvođaču putem QR cod-a koje će Grad Zagreb osigurati za sve nositelje oznake Plavi ceker. U ovom trenutku proizvodi se osim u trgovinama mogu nabaviti direktno od proizvođača, a popis proizvođača i proizvoda koji su dobili oznaku Plavi ceker može se naći na web stranici Grada Zagreba - priča Sumrak.

U skoroj budućnosti proizvodi s oznakom Plavi ceker naći će se i na policama specijaliziranih trgovina za promociju i prodaju hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.