Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Horvatova rješenja za otpad koristi cijeli svijet

Žiri Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista nominirao međimurksog poduzetnika koji je i globalno prepoznat po tipskim tvornicama za obradu otpada
12. listopada 2016. u 21:02 4 komentara 1051 prikaza
19.03.2015., Zagreb - U maloj dvorani Lisinskog odrzana tribina pod nazivom Gospodarenje otpadom. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prema glasovima članova žirija sastavljenog od gospodarskih stručnjaka i novinara, među petoricu kandidata između kojih će čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika izabrati gospodarstvenika godine ušao je i Đuro Horvat, direktor i vlasnik Tehnixa iz Donjeg Kraljevca.

Kompanija Tehnix globalni je lider u razvoju novih tehnologija kojima se direktno postiže cirkularna ekonomija. Horvatove inovacije nagrađivane su kao najbolje na mnogim svjetskim sajmovima, a posebno je zapaženo prošao razvoj MBO-T tehnologije, na kojoj su razvojno radili više od deset godina. Ove je godine Tehnix sudjelovao i na skupu najboljih svjetskih poduzetnika u Monacu.

Primjenjive svugdje

To što je prepoznat na međunarodnom tržištu Tehnixu je međunarodno priznanje za izum MBO-T nove tehnologije. Riječ je o tehnološkoj inovaciji kojom se miješani komunalni osobni otpad, kućni i stambeni otpad potpuno reciklira prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u industriju kao sirovina ili energija.

Organski otpad i biorazgradivi otpad se postupkom biokompostiranja vraća u poljoprivredu. U tom jedinstvenom tehnološkom procesu otpad se umjesto na deponije vodi u tipske tvornice na industrijsku reciklažu, bez bilo kakvog negativnog utjecaja na okoliš, zagađenje zraka, vode i zemlje.

– Biti pet dana među najboljih 50 poduzetnika svijeta poštovanje je koje se ne može opisati, već se mora doživjeti i velika je šansa za globalni iskorak. Kompanija Tehnix svjetski je lider u razvoju i proizvodnji novih proizvoda i tehnologija za zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je potreban planeti Zemlji – naglasio je Horvat.

Poduzetnik godine Prestižna nagrada Poduzetnikom godine proglašen Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix! Đuro Horvat Đuro Horvat Vlasnik tvrtke Texnix: Uspjeli smo jer razvijamo moralni kapitalizam Đuro Horvat Poduzetnik godine Đuro Horvat - Po njegovu receptu svijetu od otpada stiže energija

Tehnix je sagradio puno tvornica širom svijeta koje trajno dobro funkcioniraju, oslobađaju milijune tona otpada koji se ne odlaže na deponije, već se ponovno vraća kao sirovina u industriju iz koje nastaju proizvodi nove generacije za potrebe globalnog tržišta.

Komunalni otpad najveći je globalni problem, a Tehnix je razvio tehnologije kojima se otpad potpuno reciklira bez deponija, bez zagađenja zraka, zemlje i vode. Uspješni primjeri implementacije te tehnologije održivog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj jesu gradovi Prelog i Krk.

– Sve je više interesa za našu tehnologiju i u tom smjeru počeli smo graditi manja postrojenja – sortirnice, no i to je već veliki korak naprijed. Najbitnije je da prepoznajemo gospodarsku vrijednost komunalnog otpada – kaže Đuro Horvat.

Kompanija Tehnix razvila je tipske tvornice koje su primjenjive gotovo svugdje, od najmanjih gradova ili općina od 5000 stanovnika, do gradova kao Zagreb s milijun stanovnika.

Tehnix besplatno nudi tipske idejne projekte za javne natječaje te studije isplativosti održivosti projekta. Riječ je o kompletnim projektima s cijenama od milijun do 10 milijuna eura, koji se sami otplaćuju iz dobivenih proizvoda.

Korisne sirovine

– Dobivamo osam vrsta baliranih sirovina, ekokompost, RDF gorivo koje ima gotovo 4 MW energije po toni, kojom možemo proizvoditi cement, struju, grijati gradove. Takve tvornice isplate se za tri godine te i dalje stvaraju profit gradovima i građanima – kaže Horvat.

– U otpadu imamo vrijedne sirovine za industriju, imamo ogromnu količinu energije za razvoj i imamo nova radna mjesta u ekoindustriji. Moram reći da je dosadašnji način vrlo skup i da građani ne mogu plaćati stalna poskupljenja, to više što imamo stabilnu i precijenjenu kunu. Masovnom primjenom MBO-T tehnologije cijena prikupljanja otpada drastično bi se smanjila, otvorila bi se nova radna mjesta, a komunalna poduzeća, odnosno država mogli bi zarađivati na korisnim sirovinama koje sada završavaju na deponijima i zagađuju okoliš – dodaje Horvat.

Kompanija Tehnix sada izvozi gotovo 80 posto svojih proizvoda na tržišta Europe i svijeta.

Rade tvornice po Europi, imaju interesente iz cijeloga svijeta za MBO-T tehnologiju. Lani su ostvarili 178,3 milijuna kuna prihoda i 2,5 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, a jednako uspješno poslovao je i prethodnih godina. Đuro Horvat najavljuje da će Tehnix ove godine uplatiti gotovo 100 milijuna kuna poreza u lokalnu i državnu blagajnu.

>> Cijene nafte zaustavljene nadomak 53 dolara, trgovci propituju dogovoreno smanjenje proizvodnje

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
 • kritičar_2:

  Šta ti vrijedi sve to,moj Đuka,kad "ministarka"gospodarstva,Martina Dalić,o tome pojma nema,niti je interesira.

 • Avatar Joco Udmanić
  Joco Udmanić:

  Pošaljite Bandića tamo,da vidi nešto pametno i korisno,ali nažalost nije iz njegovog kraja,pa od posla ništa.

 • Deleted user:

  Domaće je domaće! Bravo! Na web stranici Tehnixa puno je korisnih informacija.