Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU IZVRŠILI SVOJE ZADAĆE

Škibola: Podnijet ću kaznenu prijavu protiv HNB-a jer nije ispunjavala svoju ulogu regulatora

Marin Škibola
Foto: Patrik Maček/ PIXSELL
1/3
30.10.2019.
u 11:28

- - Hrvatska je godinama za strane banke bila raj na zemlji. Prvo su domaći kvislinzi sve banke prodali strancima, preuzeti naš financijski sustav a onda je pomalo krenula pljačka ljudi. - smatra Škibola

Nezavisni Marin Škibola najavio je danas u Hrvatskom saboru da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Hrvatske narodne banke, sadašnjeg i bivšeg vodstva, jer kao regulator nisu izvršili svoje osnovne zadaće, odnosno, pojasnio je, propustili su izregulirati banke i RBA zadruge na štetu građana.

- Hrvatska je godinama za strane banke bila raj na zemlji. Prvo su domaći kvislinzi sve banke prodali strancima, preuzeti naš financijski sustav a onda je pomalo krenula pljačka ljudi. Naravno da je HNB svojom monetarnom politikom pogodovao tim stranim bankama i pružao im zaštitu. HNB je dugi niz godina bio vjerni bračni partner stranih banaka koje kontroliraju našu ekonomiju. Skupa su u suradnji uništili hrvatsko gospodarstvo i napravili ga ovisnim o uvoznom lobiju. Skupa su uništili hrvatskog seljaka, skupa su uništili hrvatskog radnika, skupa su izvršili jedno od najvećih pljački u RH putem ilegalnih kredita – pojasnio je Škibola dodavši kako su se banke i HNB dosad, kao vjerni bračni partneri, međusobno pokrivali u svojim zlodjelima.

- Danas čitam kako su krenule međusobne optužbe i da nema više idile, nakon nepravomoćne presude o ništetnosti o kreditu iz Zadra i odluke Vrhovnog suda, Hrvatska udruga banaka okrivljuje HNB da nije propisao jedinstveni način izračunavanja kamata i pomalo svaljuje odgovornost na HNB. Jasno je da su strane banke iskoristile pogodnosti koje im je HNB pružala na našem teritoriju, ali je isto tako da su strane banke svjesno prevarile hrvatski narod i osmislile model kojim će opljačkati hrvatske građane. Nakon presude Vrhovnog suda vrijeme je da guverner HNB-a dođe u Sabor i objasni javnosti propuste koje su napravili te podnese ostavku skupa sa svojim savjetom, to je najmanje što može učiniti. HNB već godinama obmanjuje javnost, a sada se bave uvođenje eura iako Hrvatska nije trenutno spremna za taj proces – kritizira Škibola.

Podsjeća da je kreditima u švicarskim francima potrošačima nanesena financijska šteta od čak 20 milijardi kuna, prekršeno je mnogo zakona i DORH treba reagirati, naglašava. Zato, kaže, najavljuje tužbu protiv HNB-a i njenog vodstva.

- Guverner Vujčić danas nakon presude Vrhovnog suda i dalje šuti kao zaliven, kao što je šutio prije nego što su se ti krediti emitirali i mene osobno ne brine njegova šutnja, ali me brine šutnja hrvatskih institucija. Bojim se da smo predali institucije u ralje Kamarile povezane s bankama. Žalosno je što mi u Saboru nemamo poslovničkih mogućnosti pozvati guvernera Narodne banke da nam dođe objasniti te stvari, žalosno je da je HNB danas iznad ovoga Sabora iako to ne bi trebao biti. Godinama Državna revizija nije smjela u HNB, a svatko tko bi ih prozvao, rekli bi da se miješa u njihov rad i da su oni neovisni. Istina je da su oni duboko ovisni, duboko su ovisni o stranom kapitalu a neovisni su od hrvatskih građana i neovisni su od ovog Hrvatskog sabora, što moramo pod hitno promijeniti. Hvala – zaključio je Škibola.

VIDEO: Paljenje svijeća pred HNB-om

Ključne riječi

Komentara 2

ZI
zip123
12:07 30.10.2019.

Sve to stoji,ali badava,nedodirljivi su na takav nacin,na zalost.

DU
Deleted user
11:56 30.10.2019.

Sve što je gospodin sabornik izrekao stoji.Strane banke uz blagoslov HNB od privatizacije banaka pa do sada mrcvari i uništava Hrvatsku.Očto je da u političkom vrhu nešto ne štima kad ne štite građane a sabor ne kontrolira HNB.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije