Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKA AKTIVNOST

HGK pozdravio rast BDP-a i poručio: 'Ne treba zaboraviti i na porezno rasterećenje'

Zagreb: Goran Šaravanja
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
27.05.2022.
u 16:18

"Rast BDP-a korigiran za inflaciju u prvom kvartalu od sedam posto na međugodišnjoj razini vrlo dobar ishod", ističe u komentaru najnovijih statističkih podataka glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja.

Iznadprosječno dobar rast BDP-a u prvom kvartalu zasigurno će osigurati povoljnu ekonomsku aktivnost do kraja godine, ali se ne smije zaboraviti na unapređenje institucionalnog okvira i daljnje porezno rasterećenje gospodarstva koji su nužni za održivo jačanje gospodarske aktivnosti, istaknuli su u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju kada je BDP skočio 9,7 posto, ali i četvrti uzastopni kvartal kako se gospodarstvo oporavlja.

"Rast BDP-a korigiran za inflaciju u prvom kvartalu od sedam posto na međugodišnjoj razini vrlo dobar ishod", ističe u komentaru najnovijih statističkih podataka glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja. 

No, napominje pritom kako je taj rast djelomično rezultat niske gospodarske aktivnosti koja je u prvom kvartalu 2021. smanjena 0,6 posto na međugodišnjoj razini. 

"Zato je bitno naglasiti da je desezonirani rast u prvom kvartalu 2022. u odnosu na prethodni kvartal iznosio 2,7 posto, što znači da je ekonomija, usprkos svim eksternim nepovoljnim faktorima, u uzlaznoj fazi", kaže Šaravanja. 

Na značajniji gospodarski rast, kako objašnjava, nepovoljno su utjecala zbivanja u prvom kvartalu - početak rata u Ukrajini, porast inflacije, dizanje kamatnih stopa od strane američkih banaka te novi lockdown u Kini koji bi mogao potrajati sve do kraja godine i time prouzročiti nove poteškoće u opskrbnim i dobavnim lancima.

Čini se, kaže Šaravanja, da će naš oporavak i ove godine u značajnoj mjeri ovisiti o predstojećoj turističkoj sezoni čiji pokazatelji ohrabruju, kao i podaci za kreditiranje domaćih poduzeća u ožujku. 

"S obzirom na okolnosti, iznadprosječno dobar rast BDP-a u prvom kvartalu zasigurno će osigurati povoljnu ekonomsku aktivnost do kraja godine, no ne smijemo zaboraviti na općenito unapređenje institucionalnog okvira i daljnje porezno rasterećenje gospodarstva koja su nužna za održivo jačanje gospodarske aktivnosti, odnosno otpornosti ekonomije kada inozemno okruženje nije povoljno", zaključuje glavni ekonomist HGK. 

VIDEO: Češki mediji pozvali građane da ne ljetuju u Istri -  razlog je nevjerojatan!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije