Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
106 MILIJARDI KUNA

BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto, dostigao rekordnu razinu iz prethodnih godina

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
27.05.2022.
u 12:08

Veći rast od Hrvatske imali su Portugal, Poljska, Austrija i Mađarska

Hrvatski je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je dostigao rekordnu razinu kad se promatra prvo tromjesečje iz prethodnih godina.

U apsolutnom iznosu BDP je bio 106 milijardi kuna.  Gleda li se godišnja razina, rast BDP-a usporava, no tekuća dinamika bila je više nego dobra te je prvo tromjesečje donijelo ubrzanje od 2,7 postu u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine.  Usporedbe radi, eurozona je u tom razdoblju imala svega 0,3 posto rasta u odnosu na prethodni kvartal i oko 5 posto rasta na godišnjoj razini.

Veći rast od Hrvatske imali su Portugal, Poljska, Austrija i Mađarska. Porast  je vidljiv u svim djelatnostima, a na njega su najviše utjecale djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje i Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Potrošnja kućanstava realno je porasla za 6,3% na što je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo.

Potrošnja države bila je veća za 5,9%,  a investicije za 7,9 posto.  Izvoz roba i usluga ostvario je realni porast za 29,4%, a uvoz roba i usluga ostvario je realni porast za 25,0%.

>> VIDEO Istospolni partneri mogu ravnopravno pristupiti postupku posvajanja djece: 'Ovo je veliki trenutak'


 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:15 27.05.2022.

Ne razumijem o čemu oni pričaju, ali većini je standard i kupovna moć pala za 10 do 20% i boli me ona stvar za porast BDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije