Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

HAMAG-BICRO temelj razvoja inovativnog poduzetništva

17. prosinca 2014. u 15:30 333 prikaza
HAMAG-BICRO
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

15. i 16. prosinca održana je dvodnevna konferencija ‘Pristup financiranju i transfer znanja’ Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Konferencija je organizirana povodom obilježavanja 20 godina djelovanja HAMAG-BICRO-a s ciljem predstavljanja uspješnih projekata Agencije i povezivanja malih i srednjih poduzetnika s potencijalnim investitorima.

Ususret konferenciji HAMAG-BICRO organizirao je SEETech Hackathon, natjecanje programera u izradi mobilne ili web aplikacije koja će odgovoriti na društveno koristan izazov za osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Natjecanje je započelo u subotu, 13. prosinca 2014. i trajalo je 24 sata. Tim The Rocky Balboas (Vedran Mandić, Zoran Bogdanov i Gordon Cindrić) i tim eFortis LLC (Josipa Štrok i Tomislav Šuk) dijele drugo i treće mjesto, osvojivši jednak broj bodova. Pobjednički tim TCT – The Cvim Team koji sačinjavaju Luka Cvetković i Mihael Franceković osvojili su glavnu nagradu u iznosu 6.000,00 kuna. HZZO je članovima pobjedničkih timova podijelio ukupno sedam prenosivih polica dopunskog osiguranja.

Konferenciju je uvodnim riječima otvorio Dražen Pros, zamjenik Ministra poduzetništva i obrta riječima: „HAMAG-BICRO pokazao se kao velika i snažna institucija koja pruža značajnu podršku poduzetnicima. Pred svima nama je velik posao, ali nesumnjivo i veliki uspjesi kakve su Ministarstvo poduzetništva i obrta te HAMAG-BICRO zajedničkim snagama većim dijelom već postigli.“

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a održao je kratku prezentaciju i osvrnuo se na proteklih 20 godina djelovanja Agencije te istaknuo: „Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije prošla je zajedno s poduzetnicima sve izazovne trenutke kroz povijest naše mlade države. Svo to vrijeme vjerno pratimo naše poduzetnike i prilagođavamo svoje programe njihovim potrebama. Pred nama je najuzbudljivije razdoblje do sad jer do 2020. godine na raspolaganju ćemo imati 250 milijuna eura za financijske instrumente. Stoga imamo velike planove i već pripremamo nove programe kroz koje ćemo ponuditi različite modele financiranja.“

Uslijedio je okrugli stol na temu „Pristup financiranju i iskustva s fondovima rizičnog kapitala“ u kojem su sudjelovali Jure Mikuž (RSG Kapital), Daniel Ackermann (Degordian), Bojan Pečnik (Hypersfera) i Marko Linke (Repsly). Bojan Pečnik, tehnički direktor Hypersfere izjavio je tom prilikom: „Smatram da su HAMAG-BICRO i program RAZUM ključni za daljnji rast hrvatske inovacije. Mislim da je vrlo važno da se program kao što je RAZUM nastavi dalje jer predstavlja izuzetno kvalitetan način inicijalnog investiranja za veće i značajnije projekte. Dobar primjer za to je Hypersfera jer se taj projekt razvio upravo kroz program RAZUM i sad pregovaramo s globalnim partnerima, ali s pozicije da sučuvamo strateški utjecaj u društvu. To ne bi bilo moguće bez RAZUM-a. Imati kvalitetan izvor financiranja na nacionalnom nivou, mogla bi biti jedna od najvažnijih stvari za hrvatske inovacije u nadolazećem razdoblju.“

Prvi dan konferencije bio je osmišljen kao 'Dan otvorenih vrata' HAMAG-BICRO-a na kojem su svi zainteresirani poduzetnici imali priliku, u neposrednom razgovoru s voditeljima programa, informirati se o aktivnostima Agencije, načinu prijave u inovacijske i jamstvene programe, oblicima financijskih instrumenata koje Agencija nudi te dobiti sve potrebne informacije o aktualnim EU projektima i internacionalizaciji poslovanja. Također, 20 uspješnih korisnika HAMAG-BICRO programa predstavilo je svoje projekte nazočnima, ukazavši na prilike i probleme s kojima se susreću te pozvavši investitore na ulaganje u njihove projekte.

Tema drugog dana konferencije bila je Transfer znanja, kada su predstavljeni rezultati projekata EVLIA i SEETechnology koji su financirani u sklopu Transnacionalnog programa suradnje za jugoistočnu Europu te program SME Instrument koji Europska Unija provodi u sklopu programa Obzor 2020. Projekt EVLIA ima za cilj omogućiti malim i srednjim poduzećima lakši pristup financiranju kroz razvoj metodologije za vizualizaciju i vrednovanje nematerijalne imovine u suglasnosti sa financijskim dionicima. U sklopu radionice predstavljena je IT platforma za provedbu izrađene metodologije dok će se o rezultatima i iskustvima s provedenog testiranja raspravljati na okruglom stolu. Isto tako, sudionici su imali priliku upoznati se s rezultatima projekta SEETechnology koji ima za cilj unaprjeđenje suradnje znanstvenog sektora i malih i srednjih poduzeća na području jugoistočne Europe i stvaranje povoljnog okruženja za inovativno poduzetništvo.

Tijekom 20 godina postojanja, HAMAG-BICRO se ustrajno zalaže za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Republici Hrvatskoj olakšavajući pristup financiranju. Glavni cilj Agencije ogleda se u strateškom kreiranju jedinstvenog sustava koji će poduzetnicima pružiti podršku kroz sve razvojne faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište.

Više informacija o konferenciji dostupno je na službenoj stranici HAMAG-BICRO-a.

Konferenciju je moguće pratiti i uživo putem live video streaming prijenosa putem linka.

Sudjelovanje na svim programima konferencije je besplatno!

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?