Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Guverner Vujčić: U iduće dvije godine ne očekuje se recesija

Po riječima guvernera središnje banke, trenutna je projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP bi mogao rasti oko 2,5 posto
06. studenoga 2019. u 14:31 2 komentara 345 prikaza
Boris Vujčić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je danas kako se u iduće dvije godine ne očekuje recesija, već relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj.

Njemačka ISTRAŽIVANJE Pripreme za recesiju? Sve više njemačkih tvrtki koristi skraćeno radno vrijeme

"U ovome trenutku sigurno ne očekujemo recesiju, nego očekujemo usporavanje rasta, i to relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj u iduće dvije godine", rekao je Vujčić koji je na novinarske upite hoće li biti recesije odgovarao na marginama savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske u 2020. u Opatiji. 

Vujčić dodaje kako to ne znači da je recesija isključena. Kao što znamo, ekonomisti nisu baš jako dobri u predviđanju recesija, rekao je, napominjući kako do sada nije bilo puno uspjeha u procjeni kada će biti recesije. 

Po riječima guvernera središnje banke, trenutna je projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP bi mogao rasti oko 2,5 posto.

Andrej Grubišić Financijski analitičar: 'Do recesije će sigurno doći, Hrvatska je puno ranjivija nego 2007.'

Kao glavne rizike u ovom trenutku izdvaja trgovinski rat, koji se događa ponajprije na razini SAD-a i Kine. Najavljene su i moguće neke sankcije, odnosno carine koje bi Sjedinjene Države mogle uvesti prema Europi, prvenstveno automobilskoj industriji.

Ako dođe do toga i daljnjeg zatezanja tih trgovinskih tenzija, to će loše utjecati na rast i mogli bismo vidjeti neke zemlje u Europi koje će pasti onda u recesiji. Ali i uz takvu prognozu, mi očekujemo samo usporavanje rasta BDP-a, a ne i recesiju, rekao je Vujčić.

"Nikad se ne može reći definitivno da recesije neće biti, ali možemo definitivno reći da će je jednog dana biti. Kada, to je druga stvar, ali ne očekujemo u iduće dvije godine", ponovio je guverner središnje banke na opetovani upit o mogućoj recesiji.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • nik83:

    Kad ovaj to kaže, znači da smo nadrljali za koji mjesec.

  • Dolinski:

    kada se jednom uruši ova socijalističko-kapitalistička farsa beskrajnog zaduživanja država i tvrtki i mirovinskih fondova doći će kriza kakvu svijet nije vidio, i mala recesija bi ju mogla izazvati, a zbog sadašnjih nultih i negativnih kamatnih stopa politika neće imati ... prikaži još! poluga na raspolaganju da tu krizu obuzda - nakon krize nadam se da će se svijet bistrije razmišlljati i vratit se temeljima: stvaranju nove vrijednosti a ne življenju na dug i na subvencijama od države