Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Što građani misle o uvođenju eura? Smatraju da će cijene rasti

Prema anketi koju je proveo MojPosao na više od 3 500 ispitanika, više od  trećine anketiranih nema jasno definiran stav o podržavanju eura. Među onima koji pak imaju mišljenje o ovoj temi, više je onih koji podržavaju (54%)  uvođenje eura kao valute plaćanja, dok 46% ispitanih nije zadovoljno s odlukom.
21. listopada 2020. u 10:51 0 komentara 247 prikaza
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatsku čeka promjena valute u euro, a po planu to bi se trebalo dogoditi 2023. Mnogo toga je još upitno, a građani se pitaju koliko će kuna biti jedan euro, hoće li cijene rasti, ali i što će se dogoditi sa kunskim kreditima.

Prema anketi koju je proveo MojPosao na više od 3 500 ispitanika, više od trećine anketiranih nema jasno definiran stav o podržavanju eura. Među onima koji pak imaju mišljenje o ovoj temi, više je onih koji podržavaju (54%)  uvođenje eura kao valute plaćanja, dok 46% ispitanih nije zadovoljno s odlukom.

Zagreb: Na sjednici Vlade RH raspravljano o rekordnom broju oboljelih od koronavirusa NOVA ANALIZA 'Hrvatska je zemlja Europske unije u kojoj stanovnici najmanje vjeruju svojoj vladi'

Anketa je pokazala da su stariji ispitanici više skloni podržavanju promjene valute u euro (65% starijih od 46 godina) nego oni mlađi (49% mlađih od 25 godina).

Isto tako, čak 64% muškaraca podupire odluku promjene naprema 43% žena koje smatraju da je euro dobra ideja. Anketa je pokazala razliku među ispitanicima i njihovim mjesečnim primanjima pa čak 74% onih sa višom plaćom od 8 500 kuna podržavaju dok je udio onih sa plaćom ispod 4 500 kuna znatno manji, a iznosi 43%.

Ono što polovica građana smatra najvećom prednošću je što promjenu valute u euro smatraju kao jedan od načina izjednačavanja Hrvatske s ostatkom EU. Također, prednost vide i u jednostavnijem plaćanju.

cjenovni bum Stanovi i kuće u Hrvatskoj za petinu skuplji, u Zagrebu cijene skočile čak 42 posto

Kad je riječ o nedostacima i strahu građana, ispitanici se u najvećoj mjeri pribojavaju povećanja cijena te gubitka „monetarnog suvereniteta“.

Čak 85% ispitanih je uvjereno u rast cijena nakon promjene valute, dok za primanja 40% smatra da neće biti većih promjena. Svaki četvrti ispitanik predviđa pad primanja građana, kažu iz MojPosao.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.