Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin ima plan: Evo koliko morate štedjeti da biste u 15 godina zaradili 48.388 kuna!

Gospodin Fin
21.12.2020.
u 12:00

Aktualni iznosi hrvatskih mirovina pokazuju: prosječna mirovina u studenom 2020. iznosila je 43 posto prosječne plaće u zemlji. Zbog demografske i ekonomske slike, situacija bi mogla biti još neizvjesnija u budućnosti. Što poduzeti?

Svi možemo početi štedjeti za svoju mirovinu, ali kako i kada krenuti? Dobrovoljna mirovinska štednja jedina je štednja koja ima tri prednosti: ostvarujete prinose fonda, državne poticaje do 750 kuna godišnje i dodatne olakšice za poslodavce koji svojim zaposlenima uplaćuju takvu štednju. Da bismo lakše donijeli odluku o štednji u dobrovoljnom mirovinskom fondu, donosimo vam 3 primjera izračuna uloženog u štednju te zarade nakon 15 godina štednje.

Ako s 55 godina, bez obzira jeste li u mirovini, odlučite koristiti svoju dobrovoljnu mirovinsku štednju možete dobiti jednokratnu isplatu do 30% ušteđenog iznosa. To znači da ako ste 15 godina štedjeli 200 kuna mjesečno uz prinose od 3%, možete podignuti 15.548* kuna. Sa štednjom od 420 kuna mjesečno na 15 godina i prinose od 3%, s 55 godina možete dobiti jednokratnu isplatu do 32.619* kuna. Uz štednju od 750 kuna mjesečno na 15 godina, uz prinose od 3%, s 55 godina možete podići iznos do 55.016* kuna. Da biste dobili jednokratnu isplatu do 30% vaše štednje u dobrovoljnom mirovinskom fondu jedini je uvjet da ste napunili 55 godina života.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA i SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju za ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, objašnjava kako svi možemo sami sebe potaknuti na štednju na kojoj će nam naše buduće 'JA' biti jako zahvalno.

'Teško nam je donijeti odluku o štednji jer ona podrazumijeva da se sada odričemo za dobrobiti u kojima ćemo uživati u budućnosti. Kod dobrovoljne mirovinske štednje, sa 55 godina moguće je dobiti jednokratnu isplatu do 30 posto ušteđenog iznosa. Vizualizirajte takve pogodnosti jer je to alat koji nam pomaže u nadilaženju pristranosti vezanih uz štednju. Mentalno računovodstvo pruža nam bolje razumijevanje vrijednosti štednje koju ćemo koristiti u budućnosti. To, pak, znači i veću sklonost da nešto poduzmemo, u ovom slučaju da počnemo štedjeti. Važno je znati i da postoje mnogi drugi koji već dodatno štede. Volimo se uspoređivati sa sebi sličnima i takav nas socijalni dokaz dodatno motivira i pokreće na djelovanje. Zato, kad vam zatreba poticaj na dodatnu mirovinsku štednju, sjetite se da mnogi oko nas već štede i razmišljaju o danima koji će uslijediti nakon što prestanu biti radno aktivni', kaže Andrijana Mušura Gabor. 

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA i SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal Think Fin: Financije za svakoga. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako odmah štedjeti u 3. mirovinskom stupu!

Svi, bez obzira na to koliko imaju godina, školuju li se, rade ili su već u mirovini, mogu štedjeti u dobrovoljnom mirovinskom fondu. I uplate u 3. stupu su potpuno fleksibilne, doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. 'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura Gabor.

SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Odluke o štednji i ulaganjima zahtjevan su posao i za profesionalce. Pred nama stoje tri prepreke. Prvo, odluka o početku štednje. Uvijek je primamljivo trošiti, a štednja je odricanje od sadašnje potrošnje. Istraživanja pokazuju da građani Hrvatske mnogo više od građana bogatijih zemalja iskazuju stav da se živi samo za danas. To je možda pogrešno. Drugi korak je odluka o odabiru roka štednje. Štedjeti do iduće godine ili za stare dane? Ne zaboravite: odgovorni ljudi rano u životu počinju štedjeti za mirovinu, bez obzira na visinu primanja. Treći korak je odluka kako štedjeti. U što uložiti: položiti novac u banku, uložiti u neki fond, dionice, životno osiguranje, zlato? Odabir je težak. Gotovog recepta nema. Ipak, neki se sastojci znaju. Važna su dva temeljna principa: shvatiti da je štednja ulaznica za mirniju budućnost i shvatiti rizik.
Hanfa 

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije