Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNI UTJECAJ

Glavni indeksi na Wall Streetu snažno pali, investitori skeptični oko Trumpova plana za koronavirus

Wall Street, burza
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
1/2
11.03.2020.
u 17:13

Jučer su sva tri indeksa završila trgovanje u plusu od gotovo pet posto. U ponedjeljak su pak potonuli više od sedam posto, najviše u jednom danu od financijske krize 2008.

Glavni burzovni indeksi na američkom Wall Streetu u srijedu su ubrzo nakon otvaranja ponovno snažno pali jer su investitori skeptični u vezi plana poticaja američkog predsjednika Donalda Trumpa kojima bi se ublažio negativan utjecaj epidemije koronavirusa.

U 9.47 sati po lokalnom vremenu Dow Jones Industrial Average bio je u minusu 3,14 posto, spustivši se na 24.232 boda. S&P 500 oslabio je 2,96 posto, na 2.797 bodova, a Nasdaq Composite 2,61 posto, skliznuvši na 8.126 bodova.

Time je ključni S&P 500 indeks 17,6 posto slabiji u usporedbi s rekordno visokom razinom, zabilježenom 19. veljače. Ako na zatvaranju bude u minusu 20 posto u odnosu na rekordnu vrijednost pri zatvaranju trgovanja, dosegnutu prije samo tri tjedna, to će biti potvrda da je tržište ušlo u "područje medvjeda", primjećuje Reuters.

Jučer su sva tri indeksa završila trgovanje u plusu od gotovo pet posto. U ponedjeljak su pak potonuli više od sedam posto, najviše u jednom danu od financijske krize 2008. 

Očekivanja da će Trump najaviti izdašne poticajne mjere pomogla su jučer glavnim burzovnim indeksima da nadoknade dobar dio golemih gubitaka, prouzročenih naglim padom cijena nafte.

Trump je u utorak na sastanku s republikancima u Senatu razgovarao o smanjenju poreza na dohodak, no nakon toga nisu objavljene nikakve konkretne mjere. 

"Mjere moraju biti koordinirane. Predsjednik ih ne može poduzimati sam, treba mu Kongres koji je zadužen za financiranje", upozorila je Kim Forres, čelnica investicijskog odjela u Bokeh Capital Partnersu.

Rapidno širenje koronavirusa primoralo je središnje banke i vlade diljem svijeta na uvođenje mjera koje bi trebale ublažiti negativan utjecaj epidemije na gospodarstva.

Očekuje se da će američka središnja banka Fed već idući tjedan, na redovnoj sjednici, sniziti kamatne stope za dodatnih pola postotnog boda, drugi put ovoga mjeseca, što će dodatno pritisnuti prinose na ključne državne obveznice, sigurniju kategoriju imovine.

U takvim su okolnostima dionice u financijskom sektoru, osjetljive na promjene kamatnih stopa, oštro potonule. Podindeks bankarskih dionica bio je tako u minusu 3,4 posto.

Podindeks dionica u energetskom sektoru pao je četiri posto, a svi značajniji sektorski indeksi u sklopu S&P-a najmanje 2,1 posto.

Od pojedinačnih dionica iz sastava Dow Jonesa najviše je pala cijena Nike-ovih dionica, za 5,1 posto, nakon što su njegovi njemački konkurenti Adidas i Puma upozorili na snažan pad prodaje u Kini zbog koronavirusa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije