Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Europska komisija: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago poboljšana u prosincu

Opetovano širenje virusa i koronamjere rezultirali su i naglim padom indeksa koji iskazuje predviđanja zapošljavanja, za šest bodova, na 90,9 bodova, najnižu razinu od lipnja, pokazuje izvješće EK.
07. siječnja 2021. u 15:57 2 komentara 342 prikaza
Slavonski Brod: Radnici postavljaju veliko montažno klizalište na Korzu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u industriji i maloprodaji u vrijeme božićnih kupnji, ali poslovni čelnici signalizirali su manju potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.

Marija Vuckovic MINISTRICA MARIJA VUČKOVIĆ: Cilj je do 2030. proizvodnja hrane od 30 milijardi kuna

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u prosincu iznosio 86,6 bodova i porastao je za 0,8 bodova u odnosu na studeni, objavila je Europska komisija u mjesečnom izvješću. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 1. do 22. prosinca, prije snažnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojem je stradalo sedmero ljudi i prouzročena je ogromna materijalna šteta.

Najviše su u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u industriji i graditeljstvu, iskazana u rastu indeksa za 4,9 odnosno 4,2 boda.

U mjesecu božićne kupnje znatno je poboljšano i raspoloženje u maloprodaji, čiji je indeks porastao za 4,2 boda, prekinuvši tromjesečno razdoblje pada. Drugi val pandemije koronavirusa i opetovano uvođenje ograničenja njegova širenja nepovoljno su pak utjecali na očekivanja potrošača i poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 2,8 odnosno 2,1 bod. 

Opetovano širenje virusa i koronamjere rezultirali su i naglim padom indeksa koji iskazuje predviđanja zapošljavanja, za šest bodova, na 90,9 bodova, najnižu razinu od lipnja, pokazuje izvješće EK.

FILE PHOTO: A representation of virtual currency Bitcoin is seen in front of a stock graph UZLET OD 800 POSTO! Prognozirali su mu propast, a najpoznatija kriptovaluta ima rekordan povratak

Pojačani optimizam u EU i eurozoni

U EU indeks ekonomske klime porastao je za 2,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u studenom, na 89,5 bodova. Gotovo isti bodovni rast u odnosu na revidiranu vrijednost iz studenog bilježio je i ESI eurozone, za 2,7 bodova, na 90,4 boda.

Najviše je na oba područja u prosincu poboljšano raspoloženje među potrošačima, iskazano u rastu indeksa za 3,4 boda u EU, te za 3,7 bodova u eurozoni.

Rast indeksa zabilježen je i u sektoru industrije, za 2,9 bodova na oba područja, te u sektoru graditeljstva, za 1,2 u EU odnosno za 1,4 boda u eurozoni. Blago su pak pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u maloprodaji i uslužnom sektoru, koji se oslanjaju na bliske kontakte s klijentima.

Tako je indeks u maloprodaji i uslužnom sektoru EU-a pao za 0,1 bod. U eurozoni pogoršanje je bilo nešto izrazitije, iskazano u padu indeksa očekivanja u maloprodaji za 0,4 boda, te za 0,3 boda u sektoru usluga. Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) porastao je u prosincu u EU i eurozoni za 2,1 odnosno 1,4 boda, pokazuje izvješće EK.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • JosefKa:

    Ajd sad objasni... skoro godinu dana masovnih izolacija, karantena, slabija turisticka sezona, zatvaranje ugostitelja, onda dva teska potresa s velikom gospodarskom stetom a sad se ocekuje "blago poboljsanje gospodarstva". Da ne znam bolje rekao bih da je HDZ morao odrijesiti ... prikaži još! jedan od svojih crnih fondova. Svakako mozemo bit sigurni da mi, nasa disciplina i nase radne navike nemaju bas nikakve veze s tim. Lutke na koncu.