Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

DZS: Promet industrije u studenome pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

U studenom prošle godine u odnosu na listopad porasla je prodaja kapitalnih proizvoda, za 6,2 posto, energije za 4,4 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto.
29. siječnja 2020. u 06:59 2 komentara 126 prikaza
Industrija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ukupan promet industrije u studenome je pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s lanjskim listopadom za 6,8 posto, a u usporedbi sa studenim 2018. godine za 7,6 posto, na što je ponajviše utjecao pad prodaje na inozemnim tržištima, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Zagreb građani Usporedba RH s EU Najsigurnija smo zemlja EU, ali lošeg smo zdravlja, niskog standarda i nismo sretni

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u studenom prošle godine je u usporedbi s mjesecom prije pao za 6,8 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 3,7 posto, a na nedomaćem za 14,7 posto. 

Najviše je na mjesečnoj razini smanjena ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 19 posto, a pala je i prodaja intermedijarnih proizvoda, i to za 10  posto. 

U studenom prošle godine u odnosu na listopad porasla je prodaja kapitalnih proizvoda, za 6,2 posto, energije za 4,4 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto. 

I na pad prodaje na godišnjoj razini, koji ukupno iznosi 7,6 posto, utjecao je pad prodaje na inozemnim tržištima, za 19,1 posto, dok je prodaja na domaćem tržištu u studenom prošle godine bila nepromijenjena u odnosu na studeni 2018. godine.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je proizvodnja energije u studenom prošle u odnosu na isti mjesec 2018. godine smanjena za 18 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,3 posto, a intermedijarnih proizvoda za 9 posto. 

Porasla je, pak, prodaja kapitalnih proizvoda, i t oza 5,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,1 posto. 

Termoelektrana EKOLOŠKA INICIJATIVA Njemačka izdvaja 4,8 mlrd eura za radnike zbog ukidanja korištenja ugljena

Statistički podaci na godišnjoj razini pokazuju da prodaja industrijskih proizvoda nastavlja padati četvrti mjesec za redom. Naime, nakon pada u kolovozu za 4 posto, u rujnu je ukupna prodaja industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pala za 2,2 posto, u listopadu za 3,1 posto, a u studenome za 7,6 posto. 

Ukupno je prodaja industrijskih proizvoda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2018. godine smanjena za 1,3 posto, pri čemu je prodaja na domaćem tržištu smanjena za 0,8 posto, a na inozemnim za 2 posto. 

Prema glavnim industrijskim grupacijama, najveći pad prodaje u prvih jedanaest mjeseci prošle godine, u odnosu na isto razdoblje godine prije, bilježi energija, za 29,7 posto, dok je prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena za 0,2 posto. 

Prodaja intermedijarnih proizvoda u razdoblju siječanj-studeni prošle u odnosu na jedanaest mjeseci 2018. godine porasla je za 2,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto te kapitalnih proizvoda za 6,7 posto.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Mimosvit:

    A i jesu se bili umislili da je dosadašnji rast bio njihova zasluga.

  • zokanabelom:

    Bravo za našeg sposobnog premijera Plenkovića i njegovu divnu koaliciju HDZ-HNS-SDSS-MB365-Furio-Kajtazi-HSLS-HDS-Milanka-Ronko-Saucha-ostali ljepotani.