Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivan niz

DZS potvrdio rast potrošnje u kolovozu za 6,4 posto

kupovina
Igor Kralj/PIXSELL
10.10.2017.
u 12:51

To je nešto brži godišnji rast nego u prošlom mjesecu kada je nominalno iznosio 7,7 posto, a realno 5,9 posto

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem kolovozu potrošnja porasla za 6,4 posto na godišnjoj razini, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS), potvrdivši svoju raniju procjenu, čime je nastavljen pozitivan niz koji traje već 35 mjeseci i to po višoj stopi nego mjesec dana prije.

DZS je, naime, u utorak objavio drugi podatak o prometu od trgovine na malo, koji je u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 8,5 posto, a realno 6,4 posto .

To je nešto brži godišnji rast nego u prošlom mjesecu kada je nominalno iznosio 7,7 posto, a realno 5,9 posto.

U kolovozu je tako nastavljen pozitivan trend, s obzirom da potrošnja raste već 36 mjeseci zaredom što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Rezultiralo je to i kumulativnim rastom potrošnje u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani nominalno za 7,6, a realno za 5,3 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a pokazuju da je u kolovozu u odnosu na isti lanjski mjesec najviše realno porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima, i to za 9,4 posto.

U trgovini na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima promet je istodobno rastao za 6,5 posto, a u ostaloj trgovini po stopi od 6,3 posto.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda ostvaren je najniži godišnji rast prometa, od 4,4 posto.

Nominalni indeksi prometa promatrani prema trgovačkim strukama pokazuju da je u kolovozu najviše porastao promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama - za čak 21,5 posto.

U prodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila te motocikala i dijelova promet je istovremeno porastao za 18,5 posto, dok je nominalni rast prometa u prodaji računalne opreme, knjiga i novina itd. iznosio 16,7 posto, tek nešto više od 16,5 postotog rasta prometa u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica.

 Jedini nominalni pad prometa u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine službena statistika bilježi u prodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, i to za 2,3 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije