Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pala prosječna neto plaća - u srpnju bila 5905 kuna

Na godišnjoj su razini plaće rasle i to za oko pet posto što je pozitivan efekt porezne reforme i rasterećenja
30. rujna 2017. u 16:58 6 komentara 355 prikaza
kune
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

U srpnju je prosječna neto plaća, nakon nekoliko mjeseci oporavka, zabilježila realni pad za jedan posto, pa je na području Hrvatske iznosila 5905 kuna.

Proizvodnja, ilustracija Makroekonomija Rast industrijske proizvodnje ubrzao na 3,2 posto

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj 2017. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 10.793 kune, a najniža je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 3.680 kuna.

Ipak primanja su veća nego u istom mjesecu lani i to za oko pet posto što je očita posljedica porezne reforme koja je oslobodila dio kupovne moći kroz umanjenja opterećenja porezom na dohodak. Ipak realniji je pokazatelj medijalna plaća koja je u srpnju iznosila 5207 kuna, a to znači da je čak polovica svih zaposlenika u Hrvatskoj zarađivalo manje od tog iznosa dok je ostala polovica zaposlenika imala plaću veću od tog iznosa.

pare DZS Prosječna neto plaća viša za 311 kuna nego lani nezaposleni IPAK NISMO NAJGORI U EU DZS ispravio pogrešku u broju zaposlenih, ali sad se računaju i oni koji okopaju svoj vrt kune Za lipanj Prosječna plaća porasla gotovo 5 posto na godišnjoj razini
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • hc:

    5905kn prosječna? Hahaha pa kog vi za..bavate? Evo ja sa velikom sigurnošću mogu reč da u BJ tu plaću nema preko 80 posto ljudi, a preko 50 posto nema ni 4200kn. Dakle? A u Slavoniji je i gore.

  • ilijan1a:

    Mislim da Mađari i jedna Baltička država imaju manju prosječnu plaću od nas!

  • Rad:

    Činjenica je da u privatnom sektoru rastu plaće radi zadržavanja dobrog kadra i sprječavanja odlaska. Mislim na zdrave male firme čije poslovanje jako ovisi o dobro odrađenom poslu svakog djelatnika. Činjenica je i da postoji dobar dio poslodavaca koji ne ... prikaži još! žele dobro platit, pogotovo u ugostiteljstvu i ne razmišljaju što to znači njima samima , a što za širu zajednicu.