Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rast gospodarstva na kraju 2018. usporio na 2,3 posto, godišnji rast 2,6 posto

U 2018. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo za 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.
27. veljače 2019. u 11:15 13 komentara 2072 prikaza
DRvna industrija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.

Radnici u Uljaniku ČEKA SE OBJAVA DZS-A BDP: Makroekonomisti očekuju usporavanje rasta, ovo su razlozi

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini.

To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,6 posto na godišnjoj razini.

Andrej Plenković i Zdravko Marić usporavanje gospodarstva Makroekonomisti: Hrvatska je prošle godine rasla 2,7 posto, sporije nego 2017.

Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 2,3 do 3,2 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

bdp Analitičari: Rast hrvatskog BDP-a u četvrtom kvartalu 2018. usporio

Izvoz roba i usluga porastao je u tom kvartalu za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Pritom je izvoz roba porastao za 0,3, a usluga za 3 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,6 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 9 posto, dok je uvoz usluga smanjen 2,8 posto.

Potrošnja kućanstava porasla je po stopi od 3,9 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 2,7 posto.

BDP Ratko Bošković Čini se da je sada talijanski 'bankrot' izgledniji nego uzlet

U 2018. rast BDP-a usporio na 2,6 posto.

Rast državne potrošnje iznosio je, pak, 2,3 posto na godišnjoj razini, usporivši s 3,9 posto u prethodnom kvartalu.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,1 posto na godišnjoj razini, što je znatno brže u odnosu na prethodni kvartal kada je rast iznosio 3,7 posto.

Plenković i Juncker Povukli odluku Večernji otkriva: EK je gotovo 10 godina progledavao Hrvatskoj kroz prste na Zakonu o Ini

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u posljednjem lanjskom tromjesečju ojačao za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2017. realno porastao za 2,4 posto.

U cijeloj 2018. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je BDP porastao za 2,9 posto.

Indijski radnici u Hrvatskoj

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • propalismoFranjoskroz:

  iza Hdza uvijek ostaje pustoš.Za pretpostavitij je da za dvije godine smo u minusu

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Davno je Škegro zaklao hrvatsku industriju, posljedično i državu Hrvatsku. Ovo sad su samo posljedice njegovog rada. PDV na rad 25%? PDV u bankarstvu 0%?

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Naše okruženje raste 4 ili 5% a mi pola toga. Tako se te zemlje još više BDP-om udaljavaju od nas. Usporedba našeg rasta s Njemačkom, Austrijom, Italijom .. u kojima je osnovica dva ili tri puta viša od naše, nema ... prikaži još! nikakva smisla. Mi se moramo uspoređivati s ekonomijama u okruženje, a to su: Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Česška, Slovenija ... a sve ove ekonomije rastu preko 4%.