Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP

Rast gospodarstva na kraju 2018. usporio na 2,3 posto, godišnji rast 2,6 posto

DRvna industrija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
27.02.2019.
u 11:15

U 2018. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo za 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini.

To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,6 posto na godišnjoj razini.

Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 2,3 do 3,2 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

Izvoz roba i usluga porastao je u tom kvartalu za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Pritom je izvoz roba porastao za 0,3, a usluga za 3 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,6 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 9 posto, dok je uvoz usluga smanjen 2,8 posto.

Potrošnja kućanstava porasla je po stopi od 3,9 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 2,7 posto.

U 2018. rast BDP-a usporio na 2,6 posto.

Rast državne potrošnje iznosio je, pak, 2,3 posto na godišnjoj razini, usporivši s 3,9 posto u prethodnom kvartalu.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,1 posto na godišnjoj razini, što je znatno brže u odnosu na prethodni kvartal kada je rast iznosio 3,7 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u posljednjem lanjskom tromjesečju ojačao za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2017. realno porastao za 2,4 posto.

U cijeloj 2018. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je BDP porastao za 2,9 posto.

Indijski radnici u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 13

PR
propalismoFranjoskroz
11:28 27.02.2019.

iza Hdza uvijek ostaje pustoš.Za pretpostavitij je da za dvije godine smo u minusu

Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:30 27.02.2019.

Davno je Škegro zaklao hrvatsku industriju, posljedično i državu Hrvatsku. Ovo sad su samo posljedice njegovog rada. PDV na rad 25%? PDV u bankarstvu 0%?

Avatar Point_of_view
Point_of_view
11:25 27.02.2019.

Naše okruženje raste 4 ili 5% a mi pola toga. Tako se te zemlje još više BDP-om udaljavaju od nas. Usporedba našeg rasta s Njemačkom, Austrijom, Italijom .. u kojima je osnovica dva ili tri puta viša od naše, nema nikakva smisla. Mi se moramo uspoređivati s ekonomijama u okruženje, a to su: Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Česška, Slovenija ... a sve ove ekonomije rastu preko 4%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije