Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primjer dobre prakse

Drvna industrija Spačva d.d.: Vizija i inovativnost za zelenije sutra

Drvna industrija Spačva
08.10.2021.
u 14:50

Do 2022. godine Spačva namjerava putem solarnih panela sama proizvoditi značajan dio električne energije koju troši

Drvna industrija Spačva d.d. vodeća je drvna industrija u Hrvatskoj, obzirom na svoju veličinu, organizaciju i pristup upravljanju. Jedna je od rijetkih tvrtki koja ponosno može izjaviti da ima kompletno zaokružen proizvodni ciklus čime izuzetno doprinosi ekologiji svog kraja. To se u prvom redu odnosi na potpunu iskorištenost svakog pojedinog trupca od kojeg se, osim nezamjenjivog izvora sirovine, dobiva i energija za proizvodnju. Spačva proizvodi isključivo finalne proizvode, najvećim dijelom u hrastu. Brojni certifikati koje tvrtka posjeduje jamstvo su predanosti i iznimne kvalitete što samo potvrđuje činjenicu koliko je Spačva posvećena proizvodnji vrhunskih krajnjih proizvoda s naglaskom na zaokružen ekološki proizvodni proces gdje i najmanji dio svakog pojedinog trupca ima svoju svrhu. Bitno je naglasiti da jedan od strateških ciljeva predstavlja proizvodnja ekološki prihvatljivih proizvoda te je korištenje energije iz obnovljivih izvora zapravo svojevrsna nadogradnja te ekološke priče.

U sferi zaštite okoliša, Spačva djeluje u više područja: provode se tehničke mjere za smanjenje utjecaja na okoliš, sustavno se prati utjecaj na okoliš mjerenjem emisija iz stacionarnih izvora, te se provodi mjerenje kvalitete zraka. Također, u krugu tvornice je posađeno 3.500 sadnica kineske paulovnije čime uz unapređenje tehnologije Spačva u budućnosti želi postati tvrtka koja više kisika proizvede nego što ga sve proizvodne aktivnosti zajedno uspiju potrošiti.

Investira se u strojeve i opremu za uštedu energije kako bi se smanjila potrošnja energije. Do 2022. godine Spačva namjerava putem solarnih panela sama proizvoditi značajan dio električne energije koju troši. Namjena sunčane elektrane je proizvodnja električne energije koja bi se koristila za vlastite potrebe proizvodnog pogona na kojem se sunčana elektrana nalazi, a višak proizvedene električne energije bi se predavao HEP-ODS-u na srednjenaponsku mrežu.


 


Ukupna priključna snaga u smjeru predaje u mrežu 2,99MW. Projekt sunčane elektrane biti će realiziran u tri faze (trenutno je odrađena I. faza, 1080kW). Očekivana godišnja proizvodnja električne energije predmetne sunčane elektrane je oko 3.914,302 MWh. Smanjenje emisija CO2 (na godišnjoj razini): 1.291 tona CO2. Ušteda energije: 35,49%

Ukupna investicija projekta iznosi 16.529.603,60 HRK.

Spačva u cijeloj svojoj povijesti djelovanja, toplinsku energiju dobiva iz obnovljivih izvora odnosno iz šumske biomase i u povijesti se nikad nije koristilo gorivo fosilnog porijekla za dobivanje toplinske energije. Solarna energija je moderan oblik nadogradnje energetske strategije i predstavlja sljedeću stepenicu u težnji da se poslovnim djelovanjem tvrtke čim manje ili čak nikako ne opterećuje priroda.

Vizije i inovativnosti u Spačvi ne manjka, pa su već sada razrađene zamisli kojima će povećati učinkovitost proizvodnje i učiniti drvnu struku profitabilnijom. Rastući problem klimatskih promjena i problema vezanih za okoliš prepoznati su u Spačvi te se ovim i drugim projektima (istraživanje sirovine i proizvodnje u svrhu razvoja inovativnih masivnih vrata od slavonskog hrasta, a s ciljem razvoja inovativnog i tehnološki značajno poboljšanog proizvoda smanjenjem nepoželjnih utjecaja koji se javljaju pri preradi drva i proizvodnji gotovih proizvoda) nudi značajan doprinos rješavanju bar dijela tog problema.

Sadržaj nastao u suradnji s REGEA-om

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije