Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Divljaju cijene nekretnina u Europskoj uniji, kod nas skočile 8,5%

Italija i Norveška bilježe pad cijena nekretnina, ali manji od jedan posto, dok u Sloveniji, Irskoj i Portugalu cijene skaču više od 12 posto
11. srpnja 2018. u 08:45 1 komentara 1956 prikaza
nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mjereno po indeksu cijena nekretnina koji određuje Eurostat, cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine skočile 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

09042010 zagreb hzz burza zapošljavanje nezaposlenost posao traženje poslovi foto: hrvoje dominic Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti

Drugim riječima, na prosječnu cijenu stana koju je DZS procijenio na 11 tisuća kuna po četvornome metru cijena je u godinu dana skočila 950 kuna, a to bi za prosječni stan od 50 četvornih metara značilo trošak veći za 47.500 kuna. Cijene rastu na tragu veće potražnje koja je vidljiva i iz rasta odobrenih stambenih kredita. Naime, zabilježen je rast kredita od petnaest posto.

Spašavanje u Tajlandu SPAŠAVANJE U TAJLANDU Konačno vani: svi dječaci i trener spašeni nakon 17 dana u špilji

Raspoloženje prema kupnji stana potaknula je i država subvencijama. Kontinuirano se u Hrvatskoj bilježi rast cijena na nekretninskom tržištu cijelu godinu, ali unatoč tomu Hrvatska nije rekorder u Europskoj uniji. Najveće postotke rasta cijena ostvarili su naši susjedi Slovenci, omiljena destinacija iseljenika Irska te Portugal, u kojem mnogi Europljani pronalaze drugi dom. Njihove nekretnine poskupjele su više od 12 posto.

Vatreni izazvali pozornost Hrvatska dobila pažnju svijeta i postala inspiracija

Italija i Norveška pak bilježe obrnut trend, odnosno pad cijena nekretnina na svojim tržištima, ali riječ je o zanemarivom pojeftinjenju manjem od jedan posto. 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Avalon:

    Jesu skocile, ali u limburgu mjesecu. Eno "Predsjednicka vila" se prodja za milijun kuna manje nego prije godinu dana.