Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste tržište

Divljaju cijene nekretnina u Europskoj uniji, kod nas skočile 8,5%

nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
11.07.2018.
u 08:45

Italija i Norveška bilježe pad cijena nekretnina, ali manji od jedan posto, dok u Sloveniji, Irskoj i Portugalu cijene skaču više od 12 posto

Mjereno po indeksu cijena nekretnina koji određuje Eurostat, cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine skočile 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Drugim riječima, na prosječnu cijenu stana koju je DZS procijenio na 11 tisuća kuna po četvornome metru cijena je u godinu dana skočila 950 kuna, a to bi za prosječni stan od 50 četvornih metara značilo trošak veći za 47.500 kuna. Cijene rastu na tragu veće potražnje koja je vidljiva i iz rasta odobrenih stambenih kredita. Naime, zabilježen je rast kredita od petnaest posto.

Raspoloženje prema kupnji stana potaknula je i država subvencijama. Kontinuirano se u Hrvatskoj bilježi rast cijena na nekretninskom tržištu cijelu godinu, ali unatoč tomu Hrvatska nije rekorder u Europskoj uniji. Najveće postotke rasta cijena ostvarili su naši susjedi Slovenci, omiljena destinacija iseljenika Irska te Portugal, u kojem mnogi Europljani pronalaze drugi dom. Njihove nekretnine poskupjele su više od 12 posto.

Italija i Norveška pak bilježe obrnut trend, odnosno pad cijena nekretnina na svojim tržištima, ali riječ je o zanemarivom pojeftinjenju manjem od jedan posto. 

Komentara 1

DI
Diesel
11:50 07.08.2018.

Jesu skocile, ali u limburgu mjesecu. Eno "Predsjednicka vila" se prodja za milijun kuna manje nego prije godinu dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije