Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktiva PSD2

Procvjetat će FinTech poslovanje

20.03.2018.
u 16:20

Zbog niže naknade po transakciji 65,48% ispitanika promijenilo bi pružatelja usluge mobilnog ili internetskog plaćanja

Po primjeni direktive PSD2 očekuje se procvat FinTech kompanija koje će se specijalizirati za niše u plaćanjima. Direktiva će doprinijeti razvoju digitalizacije u bankarstvu, ali poštujući određena načela, ponajprije sigurnosna. Razvoj instant plaćanja bit će osnova na kojoj će se razvijati nove platne usluge – istaknuo je Neven Barbaroša, viceguverner Hrvatske narodne banke, na konferenciji PSD2 – Dolazi li otvoreno bankarstvo (i) u Hrvatsku, održane u organizaciji HGK i HUB-a.

Istraživanje PricewaterhouseCoopersa pokazalo je da je 75% domaćih FinTech tvrtki (tvrtki za financijsku tehnologiju) orijentirano i na razvoj vlastitih usluga i plaćanja i na suradnju s bankama, dok je preostalih 25% fokusirano isključivo na suradnju s bankama. To su vjerojatno one koje već sad s bankama rade na digitalizaciji. – PSD2 je zasigurno jedan od pokretača primjene digitalne tehnologije u bankarstvu u Europi. To se u kvaliteti i modernizaciji usluga osjeća već u Hrvatskoj, gdje u primjeni novih digitalnih rješenja, posebno u m-bankarstvu velik broj domaćih banaka već i sada surađuje s domaćim FinTech tvrtkama i dobro hvata korak sa zapadnoeuropskim trendovima – prokomentirao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Smatra se, a te su poruke stigle i od regulatora, kako otvoreno bankarstvo, koje preko ove direktive pušta nefinancijske igrače na tržište platnih usluga, zbog pojačane konkurencije donosi pad cijena naknada i usluga, a PwC-ovo je istraživanje pokazalo da su upravno niže naknade po transakciji glavni motiv (odgovor 65,48% ispitanika) zbog kojeg bi promijenili pružatelja usluge mobilnog ili internetskog plaćanja, dok bi za 33% ispitanika to bila jednostavnija i suvremenija usluga. Pokazalo se i da IT sektor smatra da ni banke, ni korisnici nisu spremni za novosti koje donosi PSD2 – Direktiva EU o decentralizaciji platnog prometa.

– Anketa odražava trenutačno stanje: banke će za početak ispuniti zakonski minimum, onda će gledati što radi konkurencija i na kraju odgovarati na ono što od njih traže potrošači – kaže Ivan Biluš, izvršni direktor sektora platnog prometa HNB-a.

Gijs Boudewijn, predsjednik odbora za platne sustave Europske bankovne federacije, poručio je da je cilj direktive povećanje kompetitivnosti banaka, veća sigurnost usluga, zaštita klijenata i olakšavanje inovacije u ovom sektoru. – Banke su do sada zazirale od davanja podataka trećim stranama, ali s novim pravilima moraju pronaći balans između sigurnosti i razvijanja novih, jednostavnijih usluga za korisnika – zaključio je Boudewijn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije