Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Deranja: Smanjite opterećenje rada za dva postotna boda

Omjer poreza, doprinosa sličnih nameta u BDP-u povečan je s prosječnih 35 posto prije 2014. na aktualnih 36-37 posto.
17. svibnja 2018. u 07:02 0 komentara 233 prikaza
Gordana Deranja
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

HUP skor za 2017., alat kojim se mjeri napredak Hrvatske u dvanaest područja, pokazao je slab pomak, ali je ponovno detektirao tri kritična područja, a to su opterećenje gospodarstva u kojem Hrvatska bilježi tek 20 od mogućih 100 bodova, tržište rada s 24 boda te obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav sa svega 26 bodova. Ukupno Hrvatska ima dva boda više no u 2016., sada 36 bodova.

Energetsko piće Kako obuzdati pretilost? Hoćemo li i mi uvesti porez na šećer?

– Ovu je godinu Vlada proglasila godinom reformi. Napredujemo vrlo polako i tim tempom nemamo šanse priključiti se najuspješnijima. Prestanimo samo raspravljati o njima i riješite konačno tri ključna pitanja – poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a Vladi pred koju poslodavci postavljaju tri zahtjeva, a to su znatno smanjenje opterećenja rada za minimalno dva postotna boda BDP-a u prvoj fazi, uz reforme koje će donijeti racionalizaciju rashodne strane proračuna radi očuvanja fiskalne discipline, olakšano zapošljavanje i otpuštanje radnika, naročito kod malih poduzeća koja stvaraju gospodarski dinamizam i najviše doprinose zapošljavanju te hitnu modernizaciju obrazovanja kroz djelomičnu liberalizaciju i uvođenje sustava poticaja. Omjer poreza, doprinosa i sličnih nameta u BDP-u povećan je s prosječnih 34 posto prije 2014. na aktualnih 36-37 posto što ni mini porezna reforma 2017. nije uspjela promijeniti, upozoravaju poslodavci. U predstavljanju HUP skora poslodavci su upozorili i na zabrinjavajuće i slabe pokazatelje očekivanja trajanja zdravog života u Hrvatskoj, konstatiravši kako ohrabruje podatak da je na kraju prošle godine zaustavljen rast broja umirovljenika. Pad za dva boda bilježi i javna administracija koja ima HUP skor 45, a najviše je rastao skor investicijskih i poslovnih barijera, i to za 15 bodova. 

Za 25. obljetnicu HUP potiče poduzetništvo u srednjim školama Hrvatske PROMO Za 25. obljetnicu HUP potiče poduzetništvo u srednjim školama Hrvatske Gordana Deranja Partnerstvo s EK HUP nagrađuje najbolje poduzetničke ideje srednjoškolaca sa 250.000 kuna Ugrožena opskrba hranom Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi sukobio HGK i HUP
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.