Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ante mandić

Đake učiti vještinama budućnosti

Ante Mandić
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
13.02.2020.
u 13:27

Idealan obrazovni proces, kaže, bio bi onaj u kojem bi se svakom učeniku moglo predavati na specifičan način, obraćajući mu se s onim što ga zanima, a prilika da se primijeni takav skupi oblik obrazovanja leži u korištenju modernih tehnologija

– Obrazovni sustav nije se mijenjao stotinu godina. Sve je svedeno na nastavnika koji stoji nasuprot učenika i predaje gomilu činjenica. Jedino što se mijenja u školama jesu školske klupe – poručio je Ante Mandić iz tvrtke INsig2, koji je na Prstenovu poslovnom forumu održao predavanje o obrazovanju radnika za budućnost. Idealan obrazovni proces, kaže, bio bi onaj u kojem bi se svakom učeniku moglo predavati na specifičan način, obraćajući mu se s onim što ga zanima, a prilika da se primijeni takav skupi oblik obrazovanja leži u korištenju modernih tehnologija.

Svrha obrazovanja nije samo da učenika osposobimo za gospodarstvo, trebamo dodatnu vrijednost. Moramo razumjeti da djeca danas kreću u školu, a po završetku svog obrazovnog puta radit će na zanimanjima koja danas nemaju ni ime – kazao je Mandić naglašavajući da učenike trebamo učiti vještinama, a nema ih smisla učiti da budu pametniji od strojeva. Istaknuo je da će u idućih deset godina obrazovanje biti više iskustveno, a neka od zanimanja budućnosti bit će inženjer za otpad, savjetnik za energiju, medicinski mentor.

– Trend je GIG ekonomija koja podrazumijeva da nema smisla govoriti koliko je u kojoj tvrtki zaposlenih, nego koliko ljudi radi za tvrtku u godini dana. To odgovara novoj generaciji, tako postižu ravnotežu posla i života i rade ono što vole – kazao je Mandić. U hrvatskom obrazovnom sustavu ključno je unaprijediti strukovno i tehničko obrazovanje kao i cjeloživotno učenje.

– Moramo težiti inovacijama i za to moramo imati visoko razvijeno obrazovanje te dinamičan sektor istraživanja. Nemamo strategiju, ne znamo što želimo, kurikulume mijenjamo svakih četiri, pet godina i sve se svodi na ideologiju – kazao je Mandić poručujući da moramo prestati iznova kretati u reforme sa svakom promjenom vlasti. Istaknuo je da su za napredak u 2020. ključne vještine poput složenog rješavanja problema, kreativnosti, upravljanja ljudima i emocionalne inteligencije što se u našim školama ne podučava. Od novih generacija očekivat ćemo da sami sebi izmisle posao – zaključio je Ante Mandić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije