Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burze

Crni petak potresao kineske dionice

Šangajska burza
Foto: Reuters/PIXSELL
27.06.2015.
u 11:00

Indeks Šangajske burze u petak se stropoštao za više od 7%, na 4193 boda, što je njegov najsnažniji dnevni pad od sredine siječnja

Burzovna groznica koja već mjesecima trese Kineze i zbog koje, kako kažu strani analitičari, radije kupuju dionice nego automobile polako pokazuje i svoju tamnu stranu. Indeks Šangajske burze u petak se stropoštao za više od sedam posto, na 4193 boda, što je njegov najsnažniji dnevni pad od sredine siječnja. Ujedno je i na najnižoj razini od početka svibnja. Tijekom ovog tjedna šangajski je indeks u minusu za ukupno deset posto nakon što je prošli tjedan pao za 13 posto. Ipak, od početka godine kineski je indeks još u debelom plusu od oko 40 posto.

Gotovo svi inozemni poslovni mediji izvijestili su o snažnom padu kineskih dionica pa mnogi zapadni analitičari govore kako se na kineskim burzama napuhao balon koji je na rubu pucanja. Naime, kineski mali ulagači posljednjih su mjeseci poludjeli za dionicama pa se tijekom ove godine dnevno otvaralo 170.000 novih brokerskih računa, 10 puta više nego prošle godine. Stanje na kineskim burzama prate i hrvatski fond-menadžeri s obzirom na to da je dio naših investicijskih fondova izložen i kineskim dionicama.

Tako Isak Nuhić, fond-menadžer u Ilirika Investmentsu, kaže kako ovogodišnji rast kineskih burzi ukazuje na određeno pregrijavanje tržišta. – Trenutačno se događa određena korekcija, ali teško je reći radi li se o pucanju balona – ocjenjuje Nuhić. Ističe da je više od 65 posto štednje u Kini i dalje u nekretninama, a tek oko 13 posto u dionicama.

>> Rusija i Kina održavaju vojne vježbe na Mediteranu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije