Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U EUROZONU

Članstvo u Eurozoni ne jamči gospodarski uspjeh

Konferencija Zagreb - financijsko središte: Ususret euru
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/13
30.10.2018.
u 21:41

Dobre i loše strane uvođenja eura na konferenciji Poslovnog dnevnika „Zagreb financijsko središte: Ususret euru“ analizirali financijaši, bankari i predstavnik Europske komisije

Koristi ulaska Hrvatske u eurozonu daleko su veće od troškova, naglasili su ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na otvaranju konferencije Poslovnog dnevnika „Zagreb financijsko središte: Ususret euru“. Sudionici konferencije propitivali su dobre i loše strane ulaska u eurozonu.

Ministar Zdravko Marić istaknuo je kako je u ponedjeljak gostovao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u raspravi sa studentima o aspektima članstva u eurozoni, a studente je ponajviše zanimalo što će ulazak u eurozonu značiti za građane, hoće li rasti plaće i cijene.

– Jednoznačnog odgovora nema. No, ako se uzme u obzir struktura gospodarstva i društva u cjelini, koristi su puno mjerljivije – istaknuo je Marić. Kada bismo danas testirali ispunjava li Hrvatska pet maastriških kriterija, u svim stavkama mogli bi „staviti kvačicu“, istaknuo je Marić.

– Razina javnog duga i dalje je iznad propisanih 60 posto BDP-a, ali se smanjuje predviđenom dinamikom u skladu s odredbama pakta o stabilnosti i rastu – naglasio je Marić.

Prema njegovim riječima, fiskalna politika jasno pokazuje da nam nije bitno puko ispunjavanje kriterija, već se želimo pozabaviti suštinom javnih financija.

– Javni dug pada već treću godinu zaredom – naglasio je Marić.

Guverner Boris Vujčić istaknuo je kako središnja banka ima snažnu podršku poslovnog svijeta za svoju strategiju ulaska u eurozonu. Kako je kazao, Hrvatska je najeuriziranija država od svih članica Europske unije koje još nisu uvele euro. Što se tiče kratkoročnog plana ulaska u eurozonu, HNB je u procesu pripreme pisma za ulazak u tečajni mehanizam ERM II koje će biti poslano Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci. Pismo će biti poslano iduće godine, otkrio je Vujčić.

– Naš makroekonomski trend je jako dobar, ali ga treba zadržati kako bismo izašli iz procedure prekomjernih neravnoteža – naglasio je Vujčić.

Stoga sljedeće razdoblje Hrvatska mora iskoristiti za provođenje strukturnih reformi. Članstvo u eurozoni podići će potencijalne stope rasta BDP-a, ali samo članstvo nije jamstvo uspješnosti gospodarstva.

– Eurozona nije kišobran koje štiti od loših makroekonomskih politika – istaknuo je Vujčić. Kazao je i kako će Hrvatska zatražiti blisku suradnju s Europskom komisijom u području nadzora bankovnog sustava.

– Uvjereni smo da će analiza potvrditi zdravlje bankovnog sustava – ističe Vujčić.Povjerenik Europske komisije Valdis Dombrovskis rekao je kako mu se čini da je 2018. bila vrlo uspješna za Hrvatsku aludirajući na uspjeh nogometne reprezentacije, ali i 5. obljetnicu ulaska u članstvo u EU.

Nastavio je u ozbiljnom tonu:

– Uvođenje eura otvoren je proces temeljen na pravilima. Kriza je pokazala da sama nominalna konvergencija nije dovoljna, nužna je realna konvergencija. Zemlja mora pokazati stupanj ekonomske otpornosti. Zato bih Hrvatsku ohrabrio da implementira specifične preporuke Europske komisije, kao i druge reforme – rekao je povjerenik.

– Unatoč napretku, visina vanjskog i unutarnjeg duga ostaje rizik za potencijalni rast ekonomije – upozorio je Dombrovskis.

– S obzirom na povoljno okruženje, sada je vrijeme za implementaciju reformi da sustignete ostatak EU. Proces uvođenja eura može biti trnovit put, ali u konačnici građanima to donosi rast životnog standarda – zaključio je povjerenik EK.

Previsoki regulatorni trošak, preslaba pravna zaštita i preveliki utjecaj države na gospodarstvo glavne su slabosti koje sprečavaju preobrazbu Zagreba u financijsko središte, naglasci su izlaganja predsjednika Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića. Politička volja i sposobnost da se realizira projekt te nizak i predvidiv regulatorni trošak pri vrhu su popisa obilježja koja čine financijsko središte, kako je kazao Adrović. Treba imati i moderne i jasne propise te izvrsno pravosuđe uz besprijekornu zaštitu vjerovnika.

– Jedino što “regiju” može učiniti atraktivnom, pa da netko traži njezino središte, jest iznimni rast i poslovne prigoda baš u ovoj regiji – smatra Adrović.

Komentara 1

ST
stefj
07:56 31.10.2018.

Jedina prednost ulaska u eurozonu je u tome da se građani osiguraju od hiperinflacije. Naime ako na vlast dođe netko tipa Živi zid i počne nekontrolirano štampati novac, imat ćemo ubrzani krah... S Eurom kao valutom bar toga neće biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije