Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKE AKTIVNOSTI U KINI

Cijena barela nafte približila se 72 dolara

Nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
17.04.2019.
u 17:25

Stabilan gospodarski rast u Kini i pad zaliha nafte u SAD-u uzrokovali su približavanje cijeni od 72 dolara za barel

Cijene nafte u srijedu su se na međunarodnim tržištima približile razini od 72 dolara za barel, potaknute stabilnim gospodarskim rastom u Kini i padom zaliha nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,92 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 34 centa i iznosila je 64,79 dolara. 

Trgovce je danas ugodno iznenadio podatak o 6,4-postotnom rastu aktivnosti u kineskom gospodarstvu u prvom tromjesečju, što je umirilo tržišta koja su očekivala slabiji rast a pozitivno su odjeknuli i sgnali mogućeg sporazumnog rješenja američko-kineskog trgovinskog spora.

Prerada rafinerija u Kini, drugom po veličini svjetskom korisniku sirove nafte, u ožujku je porasla za 3,2 posto na godišnjoj razini, na 12,49 milijuna barela dnevno.

"Potražnja je u toj jednadžbi dobila značajan zamah zbog današnjih dobrih kineskih podataka, koji sugeriraju da će cijene nafte nastaviti rasti zbog poboljšanja globalnog rasta i raspoloženja na tržištima", konstatira Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Cijene u ovoj godini podupire i sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, uključujući Rusiju, o koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno.

Globalnu ponudu dodatno smanjuju sankcije SAD-a članicama OPEC-a Venezueli i Iranu. Izvoz sirove nafte iz Irana pao je u travnju na najnižu dnevnu razinu u ovoj godini, pokazali su podaci o isporukama tankera.

Neočekivani pad zaliha nafte u SAD-u također podupire cijene nafte. Zalihe su u prošlom tjednu pale za 3,1 milijun barela, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu (API).

Cijene u ovoj godini podupire i sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, uključujući Rusiju, o koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno.

OPEC i partneri u lipnju će odlučiti hoće li produljiti sporazum, ali Rusija po svemu sudeći nije spremna na tu opciju.

U Gazpromu Neft, naftnom poslovanju ruske plinske tvrtke Gazprom, očekuju da će sporazum završiti s prvom polovinom godine, priopćio je jučer dužnosnik tvrtke.

Ti su signali danas ipak zakočili rast cijena nafte.

"Nagovještaji iz Moskve o izlasku iz sporazuma o ograničenju opskrbe stvorili su oblak neizvjesnosti kada je u pitanju proizvodna strategija OPEC-a+ u drugoj polovini 2019. godine", izjavio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 70,11 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Predstavljanje knjige "Kriza u Hrvatskoj" Željka Rohatinskog

Ključne riječi

Komentara 2

BA
BakaMraz
17:32 17.04.2019.

U HR je nebitna cijena barela, ovdje litra goriva ovisi o trenutnom broju uhljeba i laznih RVI, cijena barela nema sa tim nista!

Avatar duka4
duka4
21:59 17.04.2019.

Pa bila je i sto, pa je gorivo bilo samo kunu skuplje. Sad bi trebao euro super biti 7,80 kn da je logike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije