Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno izvješće

Birokracija i korupcija kvare hrvatsku lakoću trgovanja

trgovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
02.04.2014.
u 17:15

Dobre ocjene za dostupnost i kvalitetu transportnih usluga

Prema globalnom izvješću o lakoći trgovanja 2014. (Global Enabling Trade Report 2014) Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je rangirana na 56. mjesto među 138 država obuhvaćenih istraživanjem, objavilo je jučer Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Vode Singapur i Hong Kong

Dvogodišnje izvješće o tome u kojoj su mjeri u gospodarstvima svijeta razvijene institucije, politike, infrastruktura i usluge koje omogućuju slobodan protok robe preko granica do odredišta pokazuje kako nas i dalje muče iste boljke, od neučinkovitosti i birokracije do loše infrastrukture. Prije dvije godine, naime, na istoj smo ljestvici bili 46. među 132 promatrane zemlje. No, s obzirom na nešto drugačije indikatore i promijenjenu metodologiju, pojednostavljena je ocjena da Hrvatska po otvorenosti tržišta stagnira umjesto da, poput gospodarstava u razvoju, provodi reforme koje bi u skladu sa sporazumom Svjetske trgovinske organizacije iz prosinca 2013. mogle imati dalekosežne učinke na rast i društveni napredak.

Strukturne reforme treba ubrzati i kreirati održivi rast poticanjem izvoza i privlačenjem stranog kapitala

Ivica Mudrinić

Indeks lakoće trgovanja svaku državu, naime, ocjenjuje kroz četiri područja: otvorenost tržišta, granično uređenje, razvijenost infrastrukture i operativno okruženje te kroz sedam stupova, poput pristupa domaćem i stranom tržištu, efikasnosti i transparentnosti granične administracije, transportnih usluga... Vodeće države i ove su godine Singapur i Hong Kong, a među prvih deset i Nizozemska, Novi Zeland, Finska, Velika Britanija, Švicarska, Čile, Švedska i Njemačka. Sve one prednjače na ljestvici zbog otvorenosti u međunarodnom poslovanju i investicijama kao sastavnom dijelu uspješne ekonomske strategije. Njihove su najveće prednosti efikasno granično uređenje te poticajno poslovno okruženje, dok je Hrvatska prema navedenim kriterijima najbolje ocijenjena po dostupnosti i kvaliteti transportne infrastrukture i usluga, po čemu je zauzela 42. mjesto. Po kriteriju otvorenosti tržišta na 50. smo mjestu, po graničnom uređenju na 65., a po operativnom (poslovnom) okruženju najlošiji – na 69. mjestu.

Slovenci daleko ispred nas

– Naš je cilj biti među konkurentnijim zemljama na svijetu i zbog toga trebamo dinamičnije provoditi strukturne reforme i kreirati održivi rast hrvatskog gospodarstva poticanjem izvoza i privlačenjem stranog kapitala – istaknuo je jučer Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Od država u našem okruženju najlošije je rangirana Srbija, koja je na 89. mjestu, a Slovenija je 20-ak mjesta ispred nas. Kina, koja je najveći svjetski izvoznik, zauzima 54., Brazil 89., Indija 96., a Ruska Federacija razočaravajuće 105. mjesto. Izvješće upućuje i na niz uspješnica, od Čilea (8.), Malezije (25.) ili Mauricijusa (29.) koji su znatno poboljšali svoj ​ ​ugled ciljanim reformama i investicijama.

>> Dok EU zarađuje 54 milijardi eura godišnje, Hrvatska još nema zaštićeni prehrambeni proizvod!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije