Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

BDP pao 0,7 posto, najmanje od početka koronakrize

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju porastao 5,8 posto na kvartalnoj razini, dok je na godišnjoj razini skliznuo 0,9 posto.
28. svibnja 2021. u 11:23 4 komentara 387 prikaza
Zagreb: Ministar financija Zdravko Marić odrzao konferenciju za novinare
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju ove godine 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najmanji pad od početka koronakrize i pokazuje da je gospodarstvo na putu oporavka. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zagreb: Ministar financija Zdravko Marić odrzao konferenciju za novinare DOBRA VIJEST Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske 'BBB-' i stabilne izglede

To je četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 posto. No, to je slabiji podatak nego što se očekivalo. Od šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje očekivalo je rast BDP-a između 0,7 i 4 posto, dvoje stagnaciju, a jedan pad od 6 posto.

Ipak, gospodarstvo je na putu oporavka, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa palo rekordnih 8,4 posto. Pad gospodarstva u prvom tromjesečju posljedica je daljnje slabosti osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a. Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava pala je u proteklom kvartalu za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je znatno manji pad nego u prethodnom kvartalu.

Hrvatske kune podaci Hanfe Imovina obveznih mirovinskih fondova iznosi 124,6 milijardi kuna – trećinu BDP-a

Izvoz roba i usluga pao je, pak, za 0.9 posto na godišnjoj razini, također znatno sporije u odnosu na prethodno tromjesečje. Pritom je izvoz roba porastao 8,3 posto, dok je izvoz usluga potonuo 18,6 posto. Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 2,1 posto na godišnjoj razini. Pritom je uvoz roba porastao za 1 posto, dok je uvoz usluga pao 19,7 posto.

No, bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromjesečju za 4,6 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 4,2 posto u prethodnom kvartalu. Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto na godišnjoj razini.

Pula: Radnici popravljaju fasadu na zgradi u ulici Ljudevita Gaja POZITIVAN ZNAK DZS: Obujam građevinskih radova u ožujku povećan za 16 posto

Iznad prosjeka EU

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju porastao 5,8 posto na kvartalnoj razini, dok je na godišnjoj razini skliznuo 0,9 posto. Tako je u odnosu na prosjek Europske unije hrvatsko gospodarstvo zabilježilo bolje rezultate. Naime, prema podacima Eurostata, sezonski prilagođeni BDP EU pao je u prvom tromjesečju 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal skliznuo 0,4 posto.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • Horrry:

    Hrvatska je dotakla dno,............ jer sistem koji gura svoje gradjane na iseljavanje ...........a neradnicke kriminalce poput ovog ogavnog stvorenja sponzorira na lagodan i bezbrizan zivot je kriminalni sistem sa samog dna krkminalne ljestvice................. HR-hljebistan

  • Horrry:

    stvarno pohvalno..... Državni zavod za statistiku (DZS) je objavio dugo ocekivane prve procjene o BDP-u u trecem tromjesecju, po kojima je pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u tom kvartalu iznosio okruglih 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. ................Drugi ... prikaži još! je too najveci pad hrvatskog BDP-a otkako se u posljednjih 25 godina vode podaci o gospodarskoj aktivnosti po kvartalima.......................... Veci je pad zabilježen samo kvartal ranije, u drugom ovogodišnjem tromjesecju, u kojem smo imali proljetni lockdown, te kada je hrvatski BDP, kako pokazuju revidirani podaci državne statistike, potonuo cak 15,5 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

  • ovcicahdz:

    stvarno pohvalno