Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO DRAGHIJU

Banke mole pomoć u strahu od kolapsa sustava

16.06.2015., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je konferencija Dvije godine u EU - Kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima financiranim iz EU fondova. Boris Vujcic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
17.02.2016.
u 14:00

Marija Draghija, guvernera ECB-a, pritišću banke jer su izgubile četvrtinu kapitala

Europske banke traže pomoć Marija Draghija, guvernera Europske središnje banke, i u dramatičnom pismu tvrde da bi moglo doći do “kolapsa sustava”. Drugim riječima, banke ponovno, nakon što ih se spašavalo novcem poreznih obveznika, traže čisti keš.

Zahtjev je apsurdan s obzirom na to da je poznato kako cijelo tržište, uključujući banke, pliva u novcu. Iako banke prijete da bi se mogla ponoviti kriza iz 2008., ovaj put one nemaju problem s nedostatkom novca, već s osjetno manjom zaradom.

Vlasnici banaka ne mogu ostvariti visoke profite jer moraju dijelom zarađenog novca pokrivati kredite koji se ne otplaćuju na vrijeme.

To uzrokuje pad vrijednosti dionica i posljedično udar na džep dioničara.

Veća adekvatnost kapitala

Prošli tjedan europske banke zabilježile su potop na tržištima kapitala u kojem je izgubljeno 25 posto njihove burzovne vrijednosti, a osam najvećih banaka od početka krize 2008. izgubilo je 420 mlrd. eura tržišne vrijednosti. Sada pokušavaju vratiti dio novca uloženog u fondove osnovane nakon krize da bi se spriječilo ponavljanje spašavanja banaka novcem građana. Pismo je pristiglo nakon što je Draghi pred europskim parlamentarcima zaključio da banke svoje probleme mogu riješiti i “normalnim putem”, čime je htio naglasiti da većina banaka ima dovoljno svog novca i da tijekom nekoliko godina mogu podnijeti trošak loših kredita. Prosječno je u bankama u EU oko 6 posto loših kredita, za razliku od Hrvatske, gdje je stopa veća od 17 posto.

Europski prosjek ruše veće banke u kojima je samo 4 posto plasmana teško naplativo, dok male banke imaju oko 18 posto loših kredita. Relativno dobru statistiku može ugroziti niska cijena nafte jer su banke dosta ulagale i kreditirale energetski sektor, što je potencijalna opasnost od novih loših plasmana. Hoće li Draghi popustiti bankama, vidjet ćemo u idućim tjednima, no ta bi odluka značila stavljanje njihovih vlasnika u povlašteni položaj nakon što je tijekom dužničke krize većina banaka već dobila pomoć.

Ni guverner HNB-a Boris Vujčić ne vjeruje da je sustav ugrožen. Iako su među bankama koje su se obratile Draghiju i vlasnice nekih hrvatskih banaka, Vujčić ne strepi za domaće tržište.

– Naše su banke apsolutno sigurne jer su visoko kapitalizirane i ne funkcioniraju kao poslovnice europskih matica, nego samostalne podružnice. U prosjeku imaju gotovo dvostruko veću adekvatnost kapitala nego europske banke – ističe guverner.

Loš potez austrijskog BKS-a

Zato ne bi bilo dobro da se domaće banke povedu za primjerom austrijskog BKS-a, koji je svoju hrvatsku podružnicu odlučio pretvoriti u poslovnicu. To znači da više ne podliježe hrvatskoj strožoj regulativi i da ne mora imati onoliko kapitala koliko imaju domaće banke, što ga čini osjetljivijim na potrese u budućnosti.

>> Novčanice od 500 eura mogle bi se povući iz optjecaja zbog mafije

>> Njemački i francuski guverner traže europsko ministarstvo financija

Komentara 6

GF
gfrancic
15:36 17.02.2016.

neka propadnu

JO
joeamerican
14:20 17.02.2016.

daj ajde kad HNB nece krsit ustav i kad ce branit interese gradana RH tad cu postivat tu istituciju.. a sve sta su do sad napravili za gradane RH je pljacka i kriminal

LI
LijepaNašaDomovino
19:53 17.02.2016.

Dok god će se sustav dijeliti na financijski, nefinancijski sektor i državu bez pomoći kućanstvima događat će se ovakvi scenariji. Ili će Država spojiti nefinancijski i financijski koji će međusobno zajedno donositi odluke ili će uzeti u ruke financijski. Sve dotad će se teorija igara konstatno dokazivati na tržištu. Zar još ništa nisamo naučili od J. Nasha? dok god su trojica u igri treći misli da su se dvoca udružila i kolaps je neizbježan. Ne razumijem zašto se takvo stanje više ne riješi. Država ima stvara institucionalni okvir u kojem banke posluju. Kad će se više većina mrcvariti u korist manjine?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije