Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Banke izabrale strategiju utapanja stambene štednje u redovito poslovanje

Prema odluci Vlade, tako će na stambenu štednju prikupljenu u 2020. državni poticaj pasti sa 1,2 posto, koliko iznosi za 2019., na 0,7 posto...
01. studenoga 2019. u 23:13 0 komentara 147 prikaza
Ilustracija za sambenu štednju
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/4

Pad kamatnih stopa odrazio se, ne samo na kamate na stambenu štednju nego i na iznos državnih poticajnih sredstava jer se njihov izračun usklađuje s tržišnim kretanjem kamatnih stopa. Prema odluci Vlade, tako će na stambenu štednju prikupljenu u 2020. državni poticaj pasti sa 1,2 posto, koliko iznosi za 2019., na 0,7 posto, a maksimalan isplaćeni iznos na štednju od 5000 kuna godišnje sa 60 na 35 kuna. Na štednju u 2018. DPS je iznosio 1,8 posto, odnosno 90 kuna.

Štednja PROVJERITE HNB objavio savjete za štednju

Kamata od 0,5 do 1,9%

Osim DPS-a, klijenti stambenih štedionica dobivaju i kamate na stambenu štednju, koje se kreću oko 0,5 do 1,9 posto godišnje, ovisno o modelu štednje. U Wusstenrot stambenoj štedionici, kamata od 0,5 posto godišnje vrijedi za sve tarife (i brzi i spori model štednje), kao i za štednju s valutnom klauzulom i bez nje. U Raiffeisen stambenoj štedionici nešto je veća, iznosi 0,6 posto, također bez obzira štedi li se u kunama ili u euru, dok im je kamata na dječju štednju u kunama Bubašparu 1,8 posto.

Ilustracija ValeNTINA wIESNER Novi rekord – građani štede 208 milijardi kuna

Djeci i tu veće kamate

Dječji model štednje ima i PBZ-ova stambena štednja Lav Štedislav: namijenjena je djeci do 13 godina, uz godišnju kamatnu stopu koja tijekom štednje raste od 1,5 do 1,9 posto za štednju u kunama, odnosno od 0,5 do 0,9 posto za štednju u eurima. Raspon kamatnih stopa u ostalim štednim modelima je od 0,5 posto za eure do 1,2 posto za kune. Kamatu na dječju štednju od 1,8 posto ima i HPB-ova stambena štednja, dok su fiksne kamate na štednju u kunama u ostalim štednim modelima od 1,7 do 1,85 posto.

Inače, banke su se u međuvremenu mahom odlučile na strategiju “utapanja” stambenih štedionica iz svoje grupe u bankarsko poslovanje. HPB je druga banka koja je to napravila i ugasila HPB stambenu štedionicu kao zasebnu pravnu osobu. Lani je to isto učinila Zaba s Prvom stambenom štedionicom. Od pet, na tržištu su ostale tri: PBZ i Raiffeisen stambena štedionica te Wüstenrot, koji jedini posluje izvan bankarskog sustava.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.