Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trend

Američkim poslodavcima nebitni diploma i iskustvo

Intel
Foto: Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL
02.08.2018.
u 14:10

Otvorilo se 213.000 radnih mjesta pa je stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla za 4% u lipnju, nakon što se 18 godina bila 3,8%

Svi koji traže posao a nemaju kvalifikacije, sada imaju bolje šanse – bar u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje sve više kompanija prestaje razmatrati biografije.

Poslodavci koji hitno traže radnike počeli su isprobavati nove metode, a koje podrazumijevaju i to da budućem zaposlenom nisu potrebne diplome ili iskustvo. Stopa nezaposlenosti u SAD porasla je za 4% u lipnju, nakon što se 18 godina kotirala na 3,8%. Taj mali porast se dogodio nakon što se otvorilo 213.000 poslova, što je premašilo očekivanja analitičara od 195.000 radnih mjesta.

Na povećanje stope, objašnjava Wall Street Journal, utjecao je broj ljudi koji traže posao koji je porastao je na 601.000. To je navelo poslodavce da povećaju plaće godinu za godinom za 2,7% kako bi popunili radna mjesta. Rast plaća je skroman, ocjenjuje Wall Street Journal, jer bilo je očekivano 2,8%. Za situacije nakon financijske krize 2008. kad su dobro obrazovani radnici s iskustvom dobivali otkaze, poslodavci više nisu izbirljivi i ne postavljaju uvjete za dobivanje posla.

Kandidati danas imaju toliko mnogo opcija. Ako kompanija traži diplomu, dva kruga razgovora i test određenih vještina, kandidati koji to ne posjeduju mogu otići niže niz ulicu do drugog poslodavca koji će im tog dana dati ponudu – pojašnjavaju iz Adecco grupe.

Prijave na popularne poslove koji su tražili diplomu opale su s 32 posto 2017. na 30 posto u prvoj polovini 2018, dok su pozicije koje traže tri ili više godina iskustva pale za 23 posto, s 29 posto iz 2012. Oni s diplomom srednje škole sada imaju šanse da postanu menadžeri u banci, dok Intel i GitHub unajmljuju samouke programere.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

Intel
1/36

Komentara 1

TH
than
10:21 06.08.2018.

Pa samouki programeri mogu i sada daleko dogurati, ako su kvalitetni. Ako nisi dobar, đaba ti i diploma i iskustvo. Ostaje ti jedino državna služba. Ovo je samo stepenica dalje gdje izgleda ne traže nikakav 'porfolio'. Nije to niti loše,, jer u moru kandidata će sigurno vrlo brzo pronaći dosta onih u koje se isplati uložiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije