Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINSKI FONDOVI

Agrokor nije utjecao na mirovine

05.01.2018.
u 08:21

Mirovinski fondovi imali su dobru godinu unatoč gubitcima na Ledu, a od osnutka su za građane zaradili 25 milijardi kuna

Unatoč turbulentnoj godini za nama obvezni mirovinski fondovi mogu biti zadovoljni jer su pad prinosa na domaćim obveznicima i krizu Agrokora preživjeli bez potresa, dapače uz relativno visoke prinose. Država se zadužuje jeftinije što znači manje zarade mirovincima koji u obveznicama drže 73 posto imovine. Ipak, posljednjeg dana trgovanja u 2017. prosječni prinos (Mirex) potportfelja B, u kojem je štednja više od 90 posto budućih umirovljenika, bio je 3,2 posto.

Ledo izgubio oko 97 posto

Podaci o imovini OMF-ova za cijelu godinu nisu još objavljeni, ali krajem studenog se vrijednost mirovinske štednje u odnosu na studeni 2016., povećala za gotovo devet milijardi kuna. U fondovima je krajem studenog bilo 91,55 milijardi kuna, od čega su građani kroz doprinose uplatili 66,51 milijardu kuna. Dakle, mirovinci su zaradili 25 milijardi kuna. Kako je lani u istom mjesecu zarada iznosila 21,9 milijardu kuna, mirovinski su fondovi u ovoj kriznoj godini po tržište kapitala novih 3,1 milijardu kuna. Time se najbolje pokazuje utjecaj sunovrata cijena dionica tvrtki iz sastava Agrokora na domaću mirovinsku štednju o kojem je bilo puno riječi tijekom prošle godine.

Dva obvezna mirovinska fonda i dalje su izložena u Ledu, dok ih u ostalim tvrtkama Agrokorova koncerna nema. AZ OMF ima još oko 32 tisuće dionica Leda. Tvrtka je tijekom godine izgubila 97 posto svoje tržišne vrijednosti, ali je unatoč tim gubitcima AZ ostvario pozitivne prinose. Tako je imao 1,44 posto prinosa u potportfelju B, ali u onom rizičnijem A oko 3,49 posto. Raiffeisen OMF također ima dionice Leda, ali oko 18,8 tisuća dionice te tvrtke i pretrpjeli su osjetno manje gubitke na Ledu od AZ-a. Stoga imaju i osjetno veće prinose koji se u A potportfelju penju na 7,34 posto, a u B kategoriji su veći od prosjeka, odnosno čak 4,8 posto.

Trguje se tvrtkama koncerna

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak i javno je priznao da dionice tvrtki u njegovu sastavu ne vrijede ništa, a da je tako moglo se pročitati i iz reakcije tržišta kapitala. Dva puta u godini dionice Leda, Jamnice, Belja i Zvijezde doživjeli su potpuni potop. Za više od 20 posto pale su u ožujku i travnju, ali u studenom i prosincu su u jednom danu pale i za više od 89 posto. Tako bi se, ako je suditi po cijenama na Zagrebačkoj burzi, Ledo, Jamnica, Belje i Zvijezda zajedno mogli kupiti za 300 milijuna kuna dok su na početku godine vrijedili 7125 milijuna kuna. Zanimljivo cijele je godine bilo puno transakcija dionicama ovih tvrtki čak i nakon objave nacrta nagodbe pa je ostvaren promet od ukupno 700 milijuna kuna.

Komentara 2

Avatar whack.tack
whack.tack
10:55 05.01.2018.

do sada su nas pokrali a sada ce reci da je to zapravo za nase dobro. dokle ide ta bahatost i misao da smo konji koji ne zasluzuju nista osim bica?

Avatar whack.tack
whack.tack
10:57 05.01.2018.

>a od osnutka su za građane zaradili 25 milijardi kuna U 13 godina na tolikoj sumi love zaradili bi jos 10x vise da su kupili tech dionice u americi recimo. Ili da su drzali u zlatu recio...ma na toliku lovuu zaradili bi sigurnoi svi. a sada neka jos kazu koliko je postotak te zarade u obveznicama ove propale drzave! I na kraju dajte pokazite to u spreadu koliko je sada izgubljeno na todexu. Pa sto malajte oci ljudima...pa nisu svi idioti da ne razumiju vase muljanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije