Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogodan za sve

Ako želite superkondiciju, vrijeme je da sjednete na bicikl

bicikl, vožnja biciklom, bicikliranje (1)
Foto: Boris Ščitar
30.04.2014.
u 13:18

Budući da se radi o aktivnosti manjeg intenziteta, korisna je i za osobe koje imaju problema sa zglobovima i viškom kilograma.

Za početak, svatko može voziti bicikl - bez obzira na godine života i stupanj kondicije.

Budući da se radi o aktivnosti manjeg intenziteta, korisna je i za osobe koje imaju problema sa zglobovima i viškom kilograma. Mnoge se žene neopravdano boje da će vožnja bicikla ”nabildati” njihove noge. No, osim ako niste profesionalni biciklist, ne postoji bolja aktivnost za oblikovanje izduženog, mišičavog tijela.

Najveći utrošak snage, pri svakom okretaju pedale, potječe od najvećeg mišića stražnjice, dok srednji i mali glutealni mišići omogućavaju ravnotežu. Da biste izvukli maksimalnu korist iz vježbi za gluteuse, kao i da biste pravilno i efikasno vozili bicikl, morate pravilno sjediti na sjedalu.

Najveći dio težine treba biti na sjednoj kosti, koja se nalazi u bazi zdjelice.

Spinning

Ako želite efikasno sagorjeti masti, primjenjujte ono što rade vozači Tour de Francea kako bi smršavjeli prije početka biciklističke sezone - trenirajte spinning. Ova aktivnost uključuje 90 okretaja pedalom u minuti, minimalnom snagom i pri 70 posto maksimalnog rada srca.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Dok vozite bicikl u teretani, razmišljajte o tome da okrećete stopala u punom krugu, a ne samo da ih spuštate i podižete. Dobra tjedna osnova za stjecanje biciklističke kondicije može uključiti dva do četiri dana vožnje po putu dužine od 20 do 30 km, umjerenom brzinom, i jednu vožnju izdržljivosti (od 5 do 10 km) po brdovitom terenu.

>>Najbolje ulice u Zagrebu za spuštanje na biciklu

>>Sklopivi bicikli - praktični, kompaktni i stanu u svaki prtljažnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije