Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVANJE U NIZBRDICI

Najbolje ulice u Zagrebu za spuštanje na biciklu

Sljemenska cesta
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.04.2014.
u 08:00

Mnoga mjesta u Zagrebu osim užitka u jurnjavi po nizbrdici pružaju i prekrasan pogled

Spuštanje je mnogim biciklistima najdraži dio vožnje. Šlag na vrhu torte, rekli bi neki. Zagreb kao grad pod brdom obiluje mjestima na kojima se možete spustiti biciklom sigurno i brzo, a mnoga od njih osim užitka u jurnjavi po nizbrdici pružaju i prekrasan pogled. 

Donosimo vam neke od najzanimljivijih takvih mjesta, s tim da smo se usredotočili na asfaltirane ceste, na kojima mogu uživati i oni bez jako skupih bicikala i vrhunskih vozačkih vještina.

Zelena magistrala

Ova cesta na sjeverozapadnom dijelu Zagreba zanimljiva je po tome što se proteže od vrha podsljemenske zone pa, zajedno s ulicom Dubravica, do Aleje Bologne, to jest ruba Medvednice. Tako duga ulica omogućuje vrlo lijep spust. Cesta je dosta široka, u dobrom stanju i ugodna za vožnju, a kako je riječ o glavnoj cesti ne morate brinuti o raskrižjima. Zelena magistrala u sjevernom dijelu također nudi vrlo lijep pogled.

 

Sljemenska cesta - Prilaz Kraljičinom zdencu

Ovo je prilično očit izbor jer krećete od najviše točke na Medvednici. Spust je jako lijep, no može biti i naporan zbog serpentina, same dužine ceste (10-ak kilometara) i, na nekim mjestima, ne pretjerano visoke kvalitete kolnika. Osim toga trebate biciklom doći do Sljemena, što nije svima lako. Oni koji izdrže bit će nagrađeni jako dugim spustom, svježim zrakom i prekrasnim pogledom. (Prije polaska u vožnju informirajte se je li cesta možda zatvorena, jer se to zna dogoditi. I pazite da ne vozite krivim smjerom. Ono što je možda dozvoljeno premijeru nije ostalim smrtnicima.)

Kako spust niz Sljemensku cestu otprilike izgleda možete pogledati na ovom videu:

 

Voćnjak

Za one koji vole kraće i oštrije nizbrdice tu je Voćnjak, na svojoj sjevernoj strani zasigurno jedna od najstrmijih ulica u Zagrebu. Međutim, zbog nagiba i činjenice da se radi o sporednoj cesti treba biti jako, jako oprezan.

 

Šestinski vrh

Još jedan kratki i oštriji spust. Prednost ove ulice je u tome što je jednosmjerna pa ne morate paziti na nadolazeće automobile, no ipak je sporedna pa treba biti oprezan pri dnu, na križanju s Vrhovcem.

 

Remetski kamenjak

Ova cesta dosta je uska i nepregledna, a kolnik nije baš u najboljem stanju, no možda upravo to vožnju po Remetskom kamenjaku čini uzbudljivom. Nakon izlaska iz ulice možete nastaviti lakšom nizbrdicom Remetskom cestom, Medveščakom i Ribnjakom do centra grada.

 

Štefanovec

Da ne kažete da smo zapostavili istočni dio grada, evo jedne ulice koja ide od Markuševca do Dubrave. Cesta je ugodna i prolazi kroz umirujuće šumsko okruženje, a spust je dug i polagan.

 

>> Želite voziti bicikl po noći? Evo što trebate znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije