Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGAĐAJI 32. Praznik cvijeća u Splitu

Beguš ponovno najbolji florist

vrt-begus-txt.jpg
import
09.05.2007.
u 19:00

Slovenac Matijaž Beguš najbolji je florist na 32. Prazniku cvijeća održanom u Splitu uoči blagdana svetog Duje. Hladni, kameni Dioklecijanovi podrumi ponovno su se pokazali izvrsnom kulisom raskošnim cvjetnim dekoracijama među kojima su upravo najviše plijenila prava umjetnička djela nastala tijekom međunarodnog natjecanja florista.

Beguš je bio najbolji i lani, a 2005. godine, kada je prvi put nastupio, zauzeo je drugo mjesto. Ocjenjivački sud: Simon Ogrizek (Slovenija), Adriano Capriolli (Italija) i Božidar Štefinec (Hrvatska, Zagreb), a pod predsjedanjem Marije Crmarić (Hrvatska, Split) Begušove arnžmane ocijenio je najsmjelijim i najljepšim.

– Uvijek tražimo nešto novo u odnosu prema prošloj godini. Nastojim pokazati što znam najbolje napraviti – otkriva nam Beguš tajnu svoga uspjeha.

– Riječ je o aranžeru s mnogo iskustva koji primjenjuje suvremene trendove. Oduševila nas je njegova smjelost kombinacija boja i vrsta cvjetova koje na prvi pogled ne idu jedna uz drugu. Usudio se u isti buket staviti ružu i običnu travku s livade! Iznenadio nas je razigranošću i skladom naizgled suprotnih vrsta cvijeća i boja – oduševljena je Marija Crmarić, koja je i voditeljica natjecanja.

Ističe kako je Beguš, povrh svega, strogo pazio na pravila struke. Primjerice, svaki mu cvijet ima izvor vode. Floristi su svoje umijeće pokazali u izradi stola za dvoje, dvaju buketa, fantazije i na zadanu temu.

– Maksimalan broj bodova od svih članova žirija dobio je u slobodnom stilu buketa. Peteljke je slagao u spiralu, i buket stoji na njima kao na lepezi. Tehnika mu je rada besprijekorna – zaključila je M. Crmarić.

Inače, Sajam cvijeća i ove je godine na pet dana zašarenio podrume. Više od stotinu proizvođača donijelo je na tisuće cvjetova i sive carske podrume odjenulo u raskoš ruža, gladiola, gerbera, anturija, strelicija, limoniuma, orhideja, lotosa, hortenzije, amarilisa... Već 32 godine cvjetovi se u podrumima maštovitošću aranžmana uvijek predstavljaju na neki drukčiji način.


Kup florista Hrvatske

Sekcija cvjećara Hrvatske pri Hrvatskoj obrtničkoj komori ove je godine ušla u Europsku asocijaciju. – Primljeni smo u vrlo jakoj konkurenciji. Sad ravnopravno možemo sudjelovati u radu s ostalih 27 europskih zemalja – ističe Marija Crmarić, predsjednica Sekcije cvjećara HOK-a. Već ove godine hrvatski cvjećari dobili su pravo sudjelovanja na europskom natjecanju florista koje se održava svake četvrte godine. Ove će se godine održati u Velenju. Hrvatsku će predstavljati pobjednik Kupa florista Hrvatske, koji će se održati 18. svibnja u Sisku. – Rok je kratak pa nemamo prednatjecanja. Pozivam sve zainteresirane cvjećare da se prijave na natjecanje, i to u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Sekciji cvjećara - kaže Crmarić. Sada, kada smo i mi članica te asocijacije, organizatori splitskog Sajma cvijeća sanjaju da će se za četiri godine europsko natjecanje florista održati baš u podrumima cara Dioklecijana.

Želite prijaviti greške?