Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U DJETINJSTVO

Znate li što je balinjerada?

Balinjerada
Foto: Native tim VL
1/6
15.03.2023.
u 15:45

Balinjerada iliti opatijski soap box race, obavezno posjetiti ako vam je kao djetetu najdraža igračka bila autić

Otvorenje nove sezone Formule 1 u Bahreinu je bilo uzbudljivo, ali ni približno kao Opatijska balinjerada zbog koje ove godine jedna garaža na Trešnjevci napokon miriši kao prava radiona, a ne kao uredno spremište. Zbog jednog izleta, na koji mi se nikako nije išlo, danas ostvarujem dječačke snove, nadam se ne samo svoje već i od jednog osmogodišnjaka.

Ukratko, što je balinjerada? Najlakše bi bilo opisati kao naša varijanta popularnih “soap box” utrka gdje se djeca od 5 do 105 godina spuštaju duž glavne opatijske prometnice u improviziranim vozilima. Mlađi vide fora maske, stariji vide parodiju na aktualne događaje, ali najbitnije je da svi vide i osjete dobru zabavu. Tako je i nama bilo, ujutro smo se “potrpali” u Megane Conquesta, napunili prtljažnik maskama i rezervnom robom i pravac Opatija doživjeti karneval. Dobro, pružiti djetetu doživljaj karnevala.

Traženje parkinga po Opatiji, omiljena disciplina u svako doba godine
Foto: Native tim VL

Tijekom vožnje promijenili smo 3 godišnja doba, srećom prtljažnik je toliko velik da smo imali opreme za opskrbiti bob momčad, od skafandera, jakni, laganih jakni za šetanje uz plažu, sanjki, onih plastičnih podložaka za pod “donji dio leđa” koji nikada nitko ne koristi, rezervnih tajica, čarapa… A kao, idemo na more. No dobro, mali će sigurno htjeti stat na snijegu, a za razliku od prijašnjeg malog auta kada smo sve držali među nama na sjedalima i pod nogama, s Conquestom nema tih problema.

Stižemo na more, vrijeme je idealno, bar za nas iz tmurnog sivog grada, a Opatija pršti bojama, maskama i događanjima. Roditeljstvo čini čovjeka puno izdržljivijim i tolerantnijim nego što to znamo, pa tako i mi gledamo karnevalsku povorku u najvećoj gužvi, par metara od razglasa, kako bi dijete vidjelo sve iz prvih redova. I dok voditelj uzbudljivo najavljuje početak balinjerade, mi “Googlamo” što to uopće znači. Na opće oduševljenje svih klinaca, ali i mene, vidimo o čemu se radi.

Za svakog klinca 80ih, ovo je korak do savršenstva
Foto: Native tim VL

Kada su prošli prvi natjecatelji, bila je to ljubav na prvi pogled. Znate onaj osjećaj kad samo pogledate nekog i znate da mislite istu stvar. Još kad je ta druga osoba dijete od osam godina, jasno je da se radi o nečemu o čemu sanjate od malena. Dok je povorka jurila nizbrdicom pokraj nas i ulazila u cilj, ja sam u glavi preslagivao garažu, radio mjesta za opremu, okvir od “balinjere” i rastavljene bicikle koje ćemo iskoristiti za naš projekt. Žena ipak nije dala da objesim kalendar kakav priliči garaži u kojoj se servisiraju jurilice pa smo odlučili staviti poster Renault Megane Conquesta koji je klinac užicao u salonu kad smo kupili auto. Srećom, imamo i auto u kojem se može sve prevoziti - kostimi, balinjera, natjecatelji (mi), publika (prijatelji).

Torta koja je označila početak projekta Balinjerada 2024
Foto: Native tim VL

Toliko sam bio zaluđen idejom da su me uspjeli nagovoriti na najskuplju tortu u životu, u samom centru Opatija, ali neka, vrijedilo je. Možda su cijene u eurima ublažile osjećaj, kao, ne zvuči puno, bar dok ne preračunaš u kune. Ali dobro, probali smo i to, vrijedilo je. Ako je put do mora bio brz, povratak je bio još brži, ali ne zbog 145 KS pod haubom, nego zbog planiranja projekta za iduću godinu. Brzo smo zaboravili snijeg i sanjkanje, sin je već do Delnica donio odluku, radimo mini Renault Megane Conquest kakav ima tata, imat će isto hibridni pogon, naprijed tata pedalira odostraga on. Samo će naš biti brži i imat će spremnik za tortu.

Posljednji pogled na more i brzinsko skeniranje nizbrdice na koju se vraćamo iduće godine s “novim” kolicima
Foto: Native tim VL

Sadržaj nastao u suradnji s Renaultom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije