Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opreza nikad dosta

Auto spreman za jesen: Uz nekoliko radnji do sigurnije vožnje

Foto: Arhiva VL
1/4
10.10.2023.
u 10:35

Pritisak u gumama i inače bi trebalo redovito kontrolirati, a sada je to još važnije. Jutarnja magla razlog je da držite povećan razmak od vozila ispred vas, ali nemojte maglenkama zasljepljivati druge vozače

Jutarnja magla sa smanjenom vidljivošću nije jedina potencijalna opasnost koja u jesenje dane vreba vozače. Tu su, naravno, i mokre, skliske ceste, lišće na kolniku, nisko sunce... Vodite računa o izazovima jeseni i ostanite siguran vozač. Još za izmjenu guma nije nastupilo vrijeme, ali noćne su temperature počele padati pa valja razmatrati koju zimsku gumu kupiti - ako od lani nemate uskladištene dobre zimske gume.

Također, varljiva jesen, odnosno česte promjene temperature mogu dovesti do pada pritiska u gumama. Pritisak u gumama i inače bi trebalo redovito kontrolirati, a sada je to još važnije. Koliki pritisak treba biti, obično je navedeno u priručniku automobila, ali ta je informacija i na naljepnici s unutarnje strane vozačevih vratiju. Već spomenuta magla razlog je da zbog smanjene vidljivosti držite povećan razmak od vozila ispred vas, kako biste na vrijeme uočili promjene u njegovu kretanju te kako biste se uspjeli pravovremeno zaustaviti, zatreba li.

Ne zaboravite na svjetla, i to kratka. Duga u magli rade više štete nego koristi. Maglenke palite samo kad za to postoji potreba - prednje kad se vozite kroz maglu, stražnje kad ste na maglovitoj cesti ili sami ili zadnji u koloni. Nemojte stražnjom maglenkom zasljepljivati vozača iza sebe. Sunčane naočale još ne spremajte. Sunce sada izlazi kasnije, zalazi ranije. Nisko je, pa više smeta, a posebno je nezgodan njegov odbljesak o orošenu cestu. Za kišnih dana, važno je imati ispravne brisače s dobrim metlicama na njima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije