Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegnite problem

Upozorenje za vozače: Uključi li se ova lampica, zovite servis i nemojte paliti automobil

Filtri čađi (DPF)
Jaguar/YouTube
08.12.2020.
u 09:58

Preporučuje se vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od 15 do 25 kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtra čađi

Filtri čađi (DPF) na modernim dizelskim vozilima funkcioniraju tako da prikupljaju sitne čestice čađi koje su posljedica izgaranja goriva u motorima. Kad se nakupi dovoljna količina, filtri su programirani da u njima dođe do izgaranja čađi, a do toga dolazi u vožnji. 

Proces izgaranja je automatiziran, povećanjem temperature ispušnih plinova na ulazu u filtar spaljuju se čestice u njemu. U DPF-u dolazi do (samo)izgaranja vozite li od 15 do 20 minuta u kontinuitetu iznad 2500 o/min, piše Revija HAK

Važno upozorenje objavila je britanska Udruga neovlaštenih servisa (IGM) u kojem stoji da se preporučuje vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtra čađi.

U tim kratkim intervalima neće se aktivirati izgaranje čestica čađi. Dogodi li do zagušenja, uključit će se lampica na instrumentnoj ploči automobila. U tom slučaju odmah nazovite servis, odnosno nemojte paliti automobil.

U servisu će vam vjerojatno regenerirati filtar (do 1200 kuna), a ako to neće biti moguće, troškovi zamjene mogu biti veći od 20.000 kuna, ovisno o servisu.

Ključne riječi

Komentara 29

DA
damyr26
10:39 08.12.2020.

Prva nagrada za najgluplji članak, žute lampice upozoravaju, a tko je ovo napisao najbolje mu je da se drži bicikla ili je vlasnik propalog auto servisa pa objavljuje notorne gluposti.

RI
ribar110
11:42 08.12.2020.

Izbrisan mi je komentar jer sam na lijepi način sugerirao da ovakvim glupostima gubite čitatelje ili što su već. Sad vidim da sam glup ja što se uopće trudim.

DZ
Dinamo_Zg
10:53 08.12.2020.

Lol, meni se upalila prije dva dana! I vozio sam poslije 30min na preko 2500 okretaja, ispuhao ga i ugasila se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije