Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska može kupiti 76 Bradleya i rakete TOW za 757 milijuna dolara

U MORH-u očekuju potpisivanje do kraja 2021., modernizaciju će provesti Đuro Đaković
08. prosinca 2020. u 09:29 308 komentara 33470 prikaza
Washington Prepares For President Trump's Speech On The Fourth Of July - DC
Foto: Olivier Douliery/PA Images/PIXSELL

Nakon što je prije tjedan dana američki State Department odobrio prodaju naoružanja Hrvatskoj, očito počinje realizacija velikog vojnog projekta o kojemu se govori već nekoliko godina, nabave 76 borbenih gusjeničara Bradley i pripadajućeg naoružanja. U opsežnoj dokumentaciji iznenađujuće djeluje procijenjena vrijednost cijelog posla, koji počinje donacijom vozila, a sve bi moglo, prema tvrdnjama Amerikanaca, stajati 757 milijuna američkih dolara.

Iako to jest njihova procjena, za očekivati je da će u konačnici ta vrijednost biti manja. Sama vozila koja SAD donira stoje oko 157 milijuna dolara. Premda je MORH-ova ekipa stručnjaka još u ljeto 2019. odabrala vozila koje će donirati američka vlada, posao na projektu se oduljio, dijelom i zbog pandemije. Da se konačno priprema realizacija posla bilo je vidljivo nakon usvajanja vojnog proračuna RH za 2021. jer se u njemu pojavila i stavka o nabavi borbenog vozila na gusjenicama za pješaštvo, dakle Bradleya, u iznosu od 161 milijun kuna.

Gužve ispred zagrebačkih trgovačkih centara zbog Black Fridayja i dalje zabrinjavajuća situacija Povratak mjere iz prvog vala: Ograničit će se broj kupaca u trgovinama

Razmišlja se o broju i opremi

U MORH-u potvrđuju da očekuju odluku Vlade RH i potpisivanje ugovora s Amerikancima do kraja 2021. Iznos koji je naveden u proračunu pokrio bi prvu ratu višegodišnje nabave vozila Bradley, kažu. U ovom prvom koraku obavit će se samo osvježavanje i dovođenje vozila u operativnu uporabu. U kasnijim fazama planira se i modernizacija, koja bi Bradleye M2A2 podiglo na viši standard, koji obuhvaća digitalizaciju, promjenu komunikacijske opreme i ojačavanje oklopne zaštite vozila. Računa se da bi taj “kit” za modernizaciju stajao dva do tri milijuna dolara po vozilu.

U MORH-u trenutačno razmatraju mogućnosti opremanja Bradleya koje nam je ponudila vlada SAD-a te koliko ćemo vozila na kraju uzeti. U sklopu nabave tih vozila ponuđen je i cjelokupni paket koji uključuje simulator, obuku, specijalne alate i opremu za održavanje, kao i pripadajuća ubojna sredstva, streljivo 25 mm za top, te TOW 2A RF, radijski vođene protuoklopne rakete, kao i projektile TOW Bunker Booster za uništavanje utvrđenih pozicija. Američka je vlada odobrila rekordno veliku prodaju tih raketa Hrvatskoj, tako da RH može kupiti čak više od 1700 TOW projektila! No, to su, naravno, maksimalističke procjene Amerikanaca što bi Hrvatima trebalo.

Ilustracija GLASOVI PACIJENATA Objavljena lista najboljih liječnika i liječnica u Hrvatskoj

Druga važna stvar je da u MORH-u potvrđuju očekivanje da će u ostvarivanje tog projekta biti uključen i slavonskobrodski Đuro Đaković Specijalna vozila, i to kao podizvođač multinacionalne tvrtke BAE Systems, originalnog proizvođača vozila Bradley. Đuro Đaković je, naime, trenutačno u postupku privatizacije i restrukturiranja, prošli tjedan zaprimljene su obvezujuće ponude ENNA grupe Pavla Vujnovca te konzorcija tri velike češke grupacije Czechoslovak grupe-CSG Michala Strnada, CE Industries Jaroslava Strnada i Promet grupe Renea Matera. Te kompanije imaju jaku vojnu proizvodnju, uključujući i poznatu Tatru, a specijalizirane su za proizvodnju oklopnih transportera te sudjeluju u proizvodnji i opremanju takvih vozila proizvođača iz nekoliko drugih zemalja, primjerice iz Njemačke i Švedske.

Nakon američkog odobrenja prodaje i opremanja Bradleya, prema američkom Zakonu o izvozu oružja, State Department prvi donosi odluku te potom o njoj obavještava Kongres. Kongres u pravilu gotovo nikad ne odbija odobrenje prodaje naoružanja koje je dao State Department. Primarni ugovaratelj posla bit će BAE Systems iz grada Yorka u Pennsylvaniji, američka podružnica poznate britanske tvrtke koja je šesti nabavljač američkog Ministarstva obrane, te Raytheon Missile Systems iz Tucsona u Arizoni. Tu kompaniju vodi Wesley Kramer, bivši časnik ratnog zrakoplovstva s 90 borbenih naleta u BiH i Iraku.

NISU MOGLI VJEROVATI Autobus zapeo u snijegu, mještani s oduševljenjem gledali tko ga je izvukao

Prema dokumentima State Departmenta, Hrvatska je zatražila kupnju i modernizaciju te podršku za Bradleye, u što, između ostalog, ulaze 84 strojnice M240, 1103 projektila TOW 2A, 100 projektila TOW2 i 500 TOW Bunker Booster projektila. Uključeni su i lanseri dimnih bomba M257, streljivo, radiooprema, simulator, poseban oklop, tehnologija Hunter/Killer, rezervni dijelovi, prateća oprema, nadogradnja i modernizacija motora i transmisije, lanseri TOW projektila, oprema za komunikaciju, alati, obuka te logistička i tehnička podrška.

Jačanje saveznika

State Department objašnjava svoje zeleno svjetlo Hrvatskoj time što će prodaja podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO-ova saveznika. “Predložena prodaja obnove i modernizacije borbenih vozila Bradley pridonijet će hrvatskom cilju ažuriranja vojnih sposobnosti, uz daljnje jačanje interoperabilnosti sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima. Hrvatska neće imati teškoća s apsorpcijom te opreme u svoje oružane snage”, ocjenjuje State Department, ali i kaže kako prodaja “neće izmijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji”. Projekt uključuje i dolazak američkih “trenera” koji će obučavati hrvatske vojnike, mehaničare i inženjere. Američka vlada dat će još 25 milijuna dolara za početak kompletne modernizacije.

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • 𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎:

    Obrana je najvažniji resor države, svaki napredak treba pohvaliti.

  • Admin_titoist:

    Vidim nekim stranim komentatorima smeta naoružavanje Hrvatske vojske, tresu se gaće ili što?

  • zagabria5:

    Ovo su odlične vijesti, svaka čast uključenima. Druga odlična vijest je revitalizacija Dure Đakovića kao podizvođača. Treba nastojati da ĐĐ dobije licencnu proizvodnju Abrams tenkova ili sličnih traženih sredstava. To bi bilo odlično i za domaću upotrebu i za izvoz. ... prikaži još! Hrvatska živi na trusnom području i potrebna joj je snažna i efikasna vojska kao garant sigurnosti i opstanka.